Cum arată super naveta Starship de la SpaceX, strălucitoare pe platforma de construcţie (Foto)

1
1229

Elon Musk nu se poate abţine să nu ne arate „copilul” său, cel mai nou proiect SpaceX. E vorba despre Starship, mult aşteptata navetă care ne-ar putea duce pe Marte pe viitor. Este asamblată în aceste zile şi vedem o parte din construcţia sa. Ce am remarcat din prima? Un înveliş exterior foarte lucios.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Fotografiile au fost postate pe Twitter chiar de către Musk şi arată impresionant. Prototipul Starship se află în construcţie şi pare să fie o variantă mai lungă şi mai înaltă de Starhopper, care a fost comparat de mulţi cu… un boiler. Ştiu, nu era sexy, dar era un prototip de prototip. Primele zboruri de test cu gigantica navă ar putea începe chiar în octombrie.

În primă fază se doreşte atingerea unei înălţimi de 20 kilometri. Ulterior se vor încerca viteze şi înălţimi tot mai mari şi se va atinge zborul orbital. Zborurile comerciale încep prin 2021 şi există două paliere aici: cel turistic, cu transportarea de celebrităţi în orbită şi cel de transport pe Terra. Musk vrea să ne ducă din New York în Shanghai în câteva ore, via orbită.

Ulterior vom face „salturi” din aproape în aproape, ajungând pe Staţia Spaţială, pe Lună şi apoi pe Marte. În acest moment se construiesc două variante de Starship, Mk I şi Mk II în sudul Texas-ului şi în Florida. Vor folosi între 3 şi 6 rachete Raptor simultan, faţă de rachetă singulară a lui Starhopper. Secţiunile rotunde pe care le vedeţi în fotografii măsoară cam 9 metri în diametru. Vârful va fi un pic mai ascuţit decât la Starhopper, din ce am înţeles.

SpaceX vrea ca Starship să ia locul lui Falcon 9, Falcon Heavy şi Dragon Capsule, fiind vehiculul spaţial de bază al companiei în următorul deceniu. Se pregăteşte şi o versiune Super Heavy de naveta, cu 35 de motoare Raptor. Musk a promis că va prezenta designul final de Starship pe 28 septembrie într-o conferinţă.