Amazon va lansa un serviciu de Internet pe bază de sateliţi pentru a concura cu SpaceX Starlink

0
1437

Disputa dintre Jeff Bezos şi Elon Musk pentru a avea primul serviciu de turism spaţial e ceva de notorietate deja, dar cei doi îşi dispută cum şi serviciile de Internet pe bază de sateliţi. Amazon va lansa 3235 de micro sateliţi în orbita joasă a Pământului, pentru a pune în funcţiune o reţea rivală cu SpaceX Starlink.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Iniţiativa e cunoscută drept „Project Kuiper”, iar primii sateliţi s-au ridicat de la sol azi. În aprilie Amazon a semnat un contract de multe miliarde de dolari cu diferite companii interesate de proiect, printre care şi Blue Origin, fondată de Jeff Bezos şi echivalentul SpaceX. Au mai fost implicate şi United Launch Alliance, un joint venture între Boeing şi Lockheed Martin, dar şi Arianespace din Europa. Este cea mai mare colaborare între giganţi din industria comercială aerospaţială.

Elon Musk a câştigat notorietate recent cu Starlink, după ce a adus sateliţii săi deasupra Ucrainei pentru a îi oferi Internet în zonele în care ruşii tăiaseră accesul la acest tip de serviciu. Starlink are deja mii de sateliţi în orbita joasă a Pământului, deservind 250.000 de abonaţi. Comisia Federală de Comunicaţii din SUA a autorizat deja compania lui Elon să lanseze un total de 12.000 de sateliţi.

Între timp Amazon e doar la prima lansare de genul. Experţii şi analiştii prezic că încă două mari nume de companii vor intra în domeniu în următorii ani. Marea miză e faptul că 37% din populaţia globului nu a folosit niciodată Internetul. Problema e că sateliţii de genul creează foarte mult „space junk”, deşeuri cosmice care blochează vizibilitatea astronomilor. Pentru lansările Amazon e nevoie de racheta Atlas V, dar înţelegerea cu partenerii acoperă şi alte 3 rachete aflate în dezvoltare: Arianespace Ariane 6, ULA Vulkan şi Blue Origin New Glenn.