GRX-810, noua inovație NASA pentru materiale extreme, acum în mâinile producătorilor americani

0
203

Despre materiale inovatoare se vorbește mereu în industria aerospațială, dar ceea ce NASA a prezentat recent întrece orice așteptări. Agenția spațială americană a dezvăluit un nou tip de aliaj, numit GRX-810, care redefinește posibilitățile în domeniul materialelor rezistente la temperaturi extrem de înalte. Acest aliaj, creat la Centrul de Cercetare Glenn de către Dr. Tim Smith și Christopher Kantzos, este rezultatul unor tehnologii avansate de printare 3D cu laser, prin care metalele sunt combinate în straturi, având dispersate microparticule de oxigen.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

GRX-810 nu este doar un aliaj comun. Este conceput pentru a construi componente de rachete, nave spațiale și chiar avioane care să suporte condiții mult mai dure decât cele actuale. Se estimează că acest aliaj poate rezista până la 1.000 de ori mai mult în condiții de temperaturi extreme, peste 1.093 grade Celsius, comparativ cu aliajele de top existente.

Recent, NASA a decis să licențieze producția acestui aliaj unor companii americane, cum ar fi Carpenter Technology Corporation, Elementum 3D, Linde Advanced Material Technologies și Powder Alloy Corporation, deschizând calea către o utilizare mai extinsă în industria aerospațială. Această mișcare nu numai că promovează inovația în domeniu, dar contribuie și la sustenabilitate, reducând costurile operaționale și frecvența înlocuirii componentelor.

Prin intermediul Programului de Transfer Tehnologic, NASA continuă să joace un rol crucial în integrarea inovațiilor sale în diferite sectoare, de la comunicații la medicină. Cu toate că utilizările specifice și calendarul implementării aliajului GRX-810 rămân neclare, este cert că acesta va influența semnificativ progresele în explorarea spațială și poate chiar în alte domenii.