Apple dezvăluie iOS 18, cu Apple Intelligence, Siri mai smart, Control Center şi personalizare regândite

0
3267

Aşa cum ne aşteptam, Apple a dezvăluit cea mai nouă versiune de iOS la WWDC 2024 şi anume iOS 18. El se axează pe AI, prin intermediul lui Apple Intelligence, dar şi pe extra customizare prin Control Center şi la nivel de homescreen. Tot ce e nou aflaţi mai jos.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Apple Intelligence

Apple Intelligence a fost noutatea cheie din iOS 18, adică propria iniţiativă AI de la Apple. Ai nevoie de un terminal cu procesor A17 sau seria M pentru a îl pune la treabă. Practic e vorba despre o serie de unelte care te ajută la sarcinile zilnice: prioritizarea de notificări spre exemplu. Sunt şi unele care te ajută la scris, disponibile în toate aplicaţiile, mai degrabă pentru rescris pe anumite tonuri, cum făcea şi Galaxy AI.

Pot face rezumate de text şi verifică de greşeli. Aplicaţia Mail între timp a primit sugestii de Smart Reply şi poate pune emailurile cu prioritate în zona de sus a inbox-ului. Apple are un AI care se bazează pe context şi pe informaţiile tale personale şi e atent la ce urmăreşti tu pe ecran. Probabil vă întrebaţi cum stă cu intimitatea: totul se întâmplă pe device, nimic nu se duce în cloud şi nu e colectat.

Apple AI permite şi crearea de imagini, poze de profil, ilustraţii, desene şi animaţii, pornind de la 3 stiluri. Poţi folosi Apple Image Playground pentru asta, soluţia fiind integrată în multe aplicaţii native, dar disponibilă şi că tool de sine stătător. O altă noutate este Genmoji, adică un emoji creat cu AI generativ.

Poţi crea un astfel de emoji pornind de la poza cuiva şi apoi căutând imagini şi video-uri extra folosind limbaj natural. Adăugăm pe listă şi un tool care curăţă obiecte şi persoane nedorite din poze.

Veţi putea crea şi un story video în zona Memories doar scriind o descriere şi sistemul e pe bază de limbaj şi recunoaştere de imagini pentru a alege cea mai bună poză şi video după descriere. Puteţi să puneţi chiar şi o melodie potrivită.

Aplicațiile Notes şi Phone pot permite înregistrare audio, transcriere şi rezumare audio. De ce Phone? Pentru că puteţi înregistra un apel, iar celelalte persoane vor fi anunţate cu privire la asta. După ce se termină, primiţi rezumatul.

Siri

Siri primeşte la rândul său un salt, un upgrade şi clar avea nevoie de unul. Asistentul şi-a schimbat radical look-ul şi va înţelege acum limbaj mai natural. Siri ţine minte şi contextul conversaţiei şi îi puteţi scrie şi întreba inclusiv despre funcţii din iOS. În următoarea perioadă Siri va începe să înţeleagă ce vede pe ecran şi îl veţi putea folosi pentru a opera cu aplicaţii.

Avem şi ChatGPT în iOS 18, aşa cum se zvonea şi e accesibil prin Siri acum. E integrat şi în aplicaţiile de scriere de pe dispozitiv. Încă nu e clar când va sosi ChatGPT, dar ştim că o va face „în a doua parte a anului”.

Alte funcţii din iOS 18

iOS 18 are şi funcţii de personalizare, mai ales la nivel de homescreen. Poţi pune obiecte pe grilă în altă ordine, poţi schimba în sfârşit culorile iconurilor aplicaţiilor, pentru a se alinia cu cele ale fundalului, dacă aşa vrei. Control Center-ul se poate personaliza cu multiple pagini acum.

Pe partea de Privacy şi securitate poţi bloca aplicaţii de ochii curioşilor şi poţi selecta ce contacte pot „vedea” aplicaţiile.

Avem parte şi de o aplicaţie nouă, Passwords, care îţi va stoca toate parolele, inclusiv cele Wi-Fi, coduri de verificare, chei şi multe altele. Te va alerta care sunt vulnerabile şi prea comune sau care apar prea des sau au fost leakuite.

Mesajele primesc „tapbacks”, aşa că poţi să le răspunzi cu un emoji sau sticker, în loc de cuvânt. Poţi programa mesaje, dar şi să le formatezi, cu bold, underline, Italic, dar şi efecte ca tremurat şi ţopăit. În sfârşit vine şi RCS-ul de pe Android. Va exista şi mesagerie prin satelit pe două căi, cu criptare end to end.

Aplicaţia Mail primeşte o serie de categorii noi: Primary, Transactions, Updates şi Promotions, semănând astfel cu Gmail.

Maps are acum hărţi topografice cu rute pentru trasee montane, care se pot accesa offline. Wallet are funcţie Tap to Cash, care permite schimb de bani între două iPhone-uri doar dacă le ţii alipite.

Journal îţi permite să cauţi entry-uri din trecut cu Insights, iar gamerii primesc Game Mode, care scade activitatea din fundal în vreme ce te joci şi creşte responsivitatea cu controller de gaming sau AirPods.

Photos are acum un design nou, considerat de Apple cel mai important. Gurile rele spun că aduce cu o galerie de pe un Sony Xperia. Aplicaţia se deschide acum cu o grilă, cu library-ul jos. Primeşti „Collections”, pentru itemuri ca oameni sau animale de companie. Totul poate fi sortat şi după fețe, cu acces rapid la prieteni şi familie.

Când soseşte iOS 18?

Vine ca public beta în iulie şi în versiunea finală în toamnă. Un Developer Beta e deja aici.