Nava care ne va duce pe Marte a zburat pentru prima oară; Iată testul lui SpaceX Starhopper

3
878

Ultimele 24 de ore au fost memorabile, pentru că nava care ne va duce pe Marte a reuşit să se ridice de la sol şi să zboare pentru prima oară. E vorba despre SpaceX Starhopper (precursor Starship), care e cu un pas mai aproape să realizeze visul umanităţii şi al lui Elon Musk: aterizarea pe o planetă străină.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

E vorba despre un prototip deocamdată, care a decolat de la baza din Boca Chica, Texas. Vehiculul şi-a aprins motoarele şi a plutit în aer câteva secunde, pentru a ateriza apoi la sol. Nu sună foarte impresionant, dar este un pas vital în evoluţia proiectului. E totuşi prima oară când se desprinde total de sol, folosind cea mai nouă generaţie de rachetă SpaceX.

Starship este un proiect foarte ambiţios, pentru că vorbim despre un vehicul spaţial reutilizabil, care are rolul de a trimite încărcături şi oameni la distanţe cosmice mari. E vorba despre misiuni spre Lună şi Marte. Ca şi Falcon 9 şi aici avem de-a face cu o navetă care aterizează vertical, atât pe Pământ, cât şi pe alte planete, urmând apoi să decoleze din aceeaşi poziţie.

Până la 100 de oameni ar încăpea la bord, iar Starhopper, precursorul lui Starship a trecut testul cu brio. Încă nu ştim cât de sus a ajuns naveta, dar înainte de test se vehicula înălţimea de 19 metri pentru primul test. Elon Musk a promis deja într-un tweet că urmează încă o ridicare la aproape 200 de metri înălţime peste o săptămână sau două.

Nu totul a mers bine din prima, pentru că testul trebuia să aibă loc miercuri, dar a fost anulat brusc. Prima aprindere de motor a lui Starhopper a fost în februarie. Acest prototip are doar un singur motor Raptor, dar varianta finală de Starship va avea multiple motoare Raptor, în vreme ce booster-ul Super Heavy poate ajunge până la 31 de astfel de moduri de propulsie.

Aşteptăm şi următoarele teste cu înfrigurare!