Apple cumpără divizia de cipuri modem Intel pentru 1 miliard de dolari

0
1088
Apple

Cu 2 zile în urmă scriam că Apple se pregăteşte să cumpere divizia de cipuri modem de la Intel contra a 1 miliard de dolari. Pe atunci se părea că tranzacţia va avea loc săptămâna viitoare, dar lucrurile se mişcă rapid la acest nivel, iar cele două părți au bătut deja palma. Ce presupune asta aflaţi mai jos.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

În urma acestei înţelegeri, Apple va cumpăra grosul diviziei de modemuri smartphone de la Intel, contra sumei de 1 miliard de dolari. La pachet vin și numeroase proprietăţi intelectuale, tehnologii şi brevete, care vor ajuta la dezvoltarea de produse viitoare. În plus, 2200 de angajaţi Intel se vor alătura echipei din Cupertino, venind la pachet cu echipamente specializate.

După aflarea veştii, acţiunile Intel au crescut cu peste 6%, dar cele Apple au rămas în mare la aceeaşi valoare. Firma lui Tim Cook cumpăra deja modemuri de la Intel pentru iPhone-uri, permiţându-i accesul la reţelele operatorilor de telefonie. Problema e că Intel nu prea se mai descurcă în acest segment și anunțase în primăvară că ar vrea să iasă de pe piaţa modemurilor pentru smartphone.

Odată cu această mutare Apple poate slăbi dependența de Qualcomm, de la care continuă totuşi să cumpere cipuri modem. Atunci când s-au încheiat procesele între Qualcomm şi Apple acum câteva luni, condiţia a fost realizarea unui contract pe câţiva ani, deci mărul mușcat nu scăpa aşa uşor de Qualcomm. Spre exemplu unele iPhone-uri viitoare vor avea modemuri 5G Qualcomm.

În Cupertino se lucrează în secret și la propriul chipset 5G, iar proprietatea intelectuală care vine de la Intel contribuie la acest proiect. Apple a plătit deja pentru 6 ani de licenţiere de tehnologie Qualcomm, iar acum are și secţiunea Intel, deci este acoperită pe toate fronturile. Ce știm sigur e că în 2019 iPhone-urile noi vor folosi cipuri 4G LTE de la Intel.

Pentru 5G, Qualcomm e probabil furnizorul central, dar în câţiva ani situaţia va sta altfel şi am putea asista la reizbucnirea conflictului între Qualcomm și Apple. Va fi totuși nevoie de ani întregi de R&D pentru a crea un modem 5G in house Apple…