SpaceX e gata să testeze naveta orbitală Starship, după ce testele Starhopper au fost reuşite

2
660

După câteva teste de succes ale navetei prototip Starhopper, SpaceX este gata de pasul următor. Acesta presupune un test al variantei de navă orbitală Starship, cea care ar trebui să ducă turişti în orbită şi oameni pe Marte.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Compania a înregistrat la FCC o cerere, care pregăteşte terenul pentru o navă orbitală. Vehiculul va zbura la o înălţime mult mai mare decât Starhopper şi ne aşteptăm la o altitudine de 20 de kilometri chiar. Apoi va reveni la sol pe platforma de aterizare pentru alte teste. Înregistrarea FCC vine la câteva zile după ce administraţia federală de aviaţie din SUA a acordat SpaceX permisiunea de a îi extinde platforma de lansare din Boca Chica pentru viitoare lansări.

Musk a făcut aluzii la un eveniment pe 28 septembrie, care ne-ar aduce mai multe informaţii. Atunci am putea vedea designul final al aeronavei. O lansare ar urma să aibă loc cândva în octombrie, posibil pe 13. Între timp deadline-urile rămân neschimbate, cu primul zbor comercial Starship programat pentru 2021. Starship este următoarea generaţie de navetă SpaceX, gândită să fie reutilizată şi deservind atât clienţi actuali, cât şi viitori.

Rolul său este de a înlocui Falcon 9 şi Falcon Heavy şi a ne duce pe Marte. Starhopper a făcut doar un mic pas, cu un zbor până la 150 de metri şi o aterizare verticală la sol. Trecerea la 20 kilometri va fi adevăratul test de foc. Din ce ştim în acest moment sudurile preliminare ale porţiunii superioare Starship Mk1 sunt finalizate, iar tehnicienii integrează hardware-ul intern cu restul maşinăriei.

Dacă totul merge bine Musk and co vor reduce costul unui zbor orbital de 100, până la 1000 de ori prin navete şi rachete reutilizabile.