Cu doar câteva ore urmă a avut loc marea decolare a navetei SpaceX Falcon Heavy, anticipată cu nerăbdare și fremătare de toată planeta. Dacă Elon Musk s-ar fi declarat mulțumit și dacă cea mai puternică rachetă din lume se ridica de la sol fără explozie, ei bine iată că lansarea a mers perfect.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Marți seară a fost lansată de la centrul spațial Kennedy naveta Falcon Heavy, compusă din 3 rachete Falcon 9, care au revenit apoi pe Terra. Toate fazele rachetei au mers bine, iar secțiunea sa payload va ajunge probabil în dreptul planetei Marte, cu tot cu mașina lui Elon Musk la bord.

Lansarea a avut loc la oră 22:45, oră României și în jur de ora 05:00 aflăm dacă toate fazele au fost realizate cu succes. La bord se află o singură încărcătură: automobilul personal al lui Elon Musk, un Tesla Roadster, cu un manechin pilot, cu costumul revoluționar SpaceX pe corp.

Falcon Heavy a proiectat vehicului pe o traiectorie eliptică, care îl va plasa în orbita planetei Marte și vor pluti împreună la infinit în jurul Soarelui. De ce este acest moment special? Pentru că Elon Musk, un întreprinzător privat cu a sa firmă SpaceX a realizat ceea ce NASA și Roscomos se chinuie de decenii: să dea ghes unui nou program spațial care să ne readucă pe Lună și să ne ducă pe Marte.

Falcon Heavy este cea mai puternică navetă pe bază de rachete lansată în spațiu de la Saturn V încoace, din epoca când astronauții erau duși pe Lună. Decolarea a avut loc fără incidente, nava ajungând rapid deasupra Oceanului Atlantic, apoi in cosmos. Propulsoarele sale reutilizabile revin la sol, sau pe barje oceanice.

Falcon Heavy are o lungime de 70 de metri și poate transporta echivalentul unui avion Boeing 737 cu pasageri și bagaje ca încărcătură. Nava are 27 de motoare Merlin și SpaceX vrea să recupereze toate cele 3 boostere ale sale. Două au revenit cu succes.

Aveți mai jos întregul video al lansării. Trăim momente istorice, care vor fi marcate cu siguranță cu o sărbătoare pe 6 februarie peste decenii, când vom fi colonizat Marte și alte planete.