Cârdul de sateliți SpaceX a început să afecteze munca astronomilor, perturbându-le orizontul

0
2665

Încă de când s-a aflat de proiectul de constelaţie de sateliţi SpaceX, au existat şi voci care au văzut partea negativă a proiectului. Gândiţi-vă că vorbim de zeci de mii de noi corpuri cereşti în orbită, ceea ce creează mult „space junk” şi în acelaşi timp multe luminiţe pe cer care vor debusola astronomii.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Proiectul Starlink afectează deja munca unor astronomi, care au postat pe web fotografiile pe care le vedeţi în acest articol. Şi vorbim acum doar de 122 de sateliţi, din cei 42.000 pe care vor să îi lanseze Musk and co. Marea problemă e că oamenii de ştiinţă au telescoape cu timpi lungi de expunere, pentru a obţine o imagine mai clară a constelaţiilor aflate la o distanţă uriaşă. Uneori le trec în cale sateliţi.

Când ai de-a face cu doi-trei sateliţi e OK, dar ce faci când sunt zeci sau sute? O serie de tweeturi postate de astronomi ne arată cum le este afectată munca. Clarae Martinez-Vazquez, un astronom de la Cerro Tololo Inter-American Observatory a făcut o postare pe Twitter, în care îşi exprimă nemulţumirea. 19 sateliţi Starlink i-au trecut în fata capturii telescopului într-un interval de peste 5 minute.

Imaginile sunt capturate de către DECam, o „Dark Energy Camera” ce dezvăluie modul în care e stricată munca astronomilor de sateliţi. Cadrul e complet acoperit de traiectorii luminoase şi dâre lăsate de trecerea corpurilor cereşti produse de om. SpaceX a promis totuşi că va căuta o soluţie care să coordoneze sateliţii încât să nu afecteze astronomi şi tot soiul de alte proiecte ştiinţifice.

Mai este şi o soluţie mai deşteaptă: să acopere sateliţii cu vopsea neagră non reflectorizantă.

Sursa foto