Sateliţii SpaceX Starlink deja se pot vedea pe cer, formând o coloană luminoasă (Video)

0
28857

Săptămâna trecută SpaceX a lansat primii sateliţi din cadrul proiectului Starlink, o reţea de sateliţi furnizori de Internet în orbita Pământului. Deocamdată sunt doar 60, dar când reţeaua va ajunge la mii de unităţi ar trebui să avem conexiuni de 1 Gbps oriunde pe glob. Deja se pot vedea sateliţi pe cer, aşa cum aflaţi din clipul de mai jos.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Cine are un telescop şi prinde o noapte fără nori poate vedea lanţul de 60 de sateliţi Starlink în linie. Aceste dispozitive au fost lansate cu o rachetă Falcon 9, care a aterizat înapoi pe Pământ pentru reutilizare. La doar 24 ore după lansare, pasionatul de sateliţi Marco Langbroek a realizat clipul de mai jos, care prezintă înlănţuirea cosmică.

Totul a început cu două obiecte mişcătoare luminoase, apoi a venit “trenul” de luminiţe. Cumva Olanda este plasată cel mai bine pentru a vedea acest spectacol, iar cine se afla acolo îi vede cel mai bine pe la ora 1 noaptea. Peste 100 de olandezi au sunat la autorităţi, plângându-se de posibile activităţi de spionaj, ET sau atacuri ale ruşilor, după ce au văzut luminile pe cer.

Următorul pas este de a lansa încă 800 de sateliţi, iar la final de proiect se va ajunge la 12.000 de sateliţi, fiind nevoie de zeci de lansări pentru a finaliza proiectul. Reţeaua intră în funcţiune pe la mijlocul anilor 2020, adică 2025. Cei pasionaţi de privit prin telescop îşi fac totuşi griji cu privire la luminozitatea cerului plin de 12.000 de astfel de luminiţe de la sateliţi.

Pe altă parte suntem înconjuraţi de miliarde de stele şi nu se plânge nimeni de asta. Problema e că sateliţi sunt mai aproape de noi decât stelele şi luminile lor pot distrage şi piloţii de avioane.