Rusia lansează o rachetă Soyuz cu un număr record de 73 de sateliţi, pe care îi duce în orbită

0
1538

În ultimele 2 săptămâni nu au trecut 2-3 zile fără ca ruşii să facă un test sau experiment legate de cosmos. I-am văzut ducând un obiect foarte luminos în orbita Pământului, am văzut un cosmodrom al lor şi azi aflăm că o mega rachetă Soyuz a dus un număr record de 73 de sateliţi în orbită.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

E vorba despre o rachetă Soyuz 2-1A/ Fregat-M, care s-a ridicat de la cosmodromul Baiknour din Kazakhstan. Decolarea a avut loc azi, pe 14 iulie, cu 73 de sateliţi la bord. Racheta Soyuz a avut o ascensiune de 9 minute, nava superioară Fregat-M debutând apoi într-o misiune de 8 ore şi 42 de minute, ducând sateliţii pe 3 orbite diferite, la înălţimi între 465 şi 600 de kilometri.

Una dintre cele mai importante încărcături era satelitul Kanopus, folosit pentru detecţia de la distanţă. Erau incluşi 5 micro sateliţi din Germania, Japonia, Canada, Norvegia şi 67 de mici CubeSats de la operatori din Rusia şi SUA. Reţineţi că recordul absolut de sateliţi duşi în orbită cu o singură rachetă e deţinut de India, care a plasat în orbită 104 sateliţi în februarie.

Vyvoz

Avem şi o filmare a momentului decolării, cu adevărat impresionant pentru pasionaţii de aviaţie şi misiuni spaţiale. Odată termina misiunea, Fregat îşi va arde ultima încărcătură de combustibil şi se va dezintegra deasupra Oceanului Indian. În cazul în care sunteţi curioşi printre sateliţii de mai sus se numără unii construiţi de studenţi, cei norvegieni sunt meniţi pentru detectarea mişcărilor marine şi comunicaţii, iar cel japonez este pentru cartograiferea gheţii din zona arctică.

3 nano sateliţi realizaţi de studenţi ruşi, două modele CubeSats vor realiza fotografii de mare detaliu ale Pământului, cam aşa sună încărcătura.