Google a învăţat un AI să editeze fotografii şi acesta se descurcă de minune

0
670

Google începuse să aducă în discuţie machine learning-ul şi AI-ul în zona foto de ceva vreme şi azi aflăm că au reuşit să ducă editarea foto la un nou nivel. Astfel, oamenii de ştiinţă din cadrul proiectului Machine Perception au “antrenat” un sistem deep learning să editeze fotografii ca un expert.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Şi nu orice fotografii, ci unele dificil de editat, cele de peisaje. De obicei la captura landscape trebuie să te pricepi să faci retuşările adecvate, astfel încât nuanţele, umbrele şi lumina să fie perfect ajustate. Inginerii au antrenat AI-ul să identifice în mod obiectiv detaliile mai fine din panoramele din Google Street View şi apoi să realizeze crop-uri şi editări artistice ca un fotograf uman care îşi finisează opera.

Rezultatele le vedeţi în acest articol şi trebuie spus că nu arată rău deloc. Google a prezentat câteva dintre aceste imagini, plus altele de la diferite surse umane şi le-a cerut unor fotografi profesionişti să le dea note. În jur de 40% dintre creaţiile AI-ului au fost percepute ca realizate de un fotograf uman profesionist sau semi profesionist.

Inteligenţa artificială a fost capabilă să facă ajustări contextuale în fiecare zonă a cadrelor, obţinând o iluminare mai dramatică şi fotografii mai atractive. Nu au trântit doar un filtru şi atât. Pe viitor tehnologia ar putea ajunge în uneltele de editare din Google Photos sau în Snapseed, cealaltă aplicaţie mobilă de editare foto a celor de la Google. Găsiţi mai multe fotografii editate de AI aici.