Automobilele electrice vor reprezenta toate modelele noi vândute în Europa până în 2035

0
1038

Franţa şi ţările nordice se numără printre naţiunile care vor renunţa cât de curând la maşinile pe benzină sau cele diesel. Deja în câţiva ani nu se vor mai vinde modele de genul în acele ţări, iar trendul va cuprinde întreaga Europă în următoarele decenii. Experţii şi analiştii prezic că automobilele electrice vor reprezenta toate modelele noi vândute în Europa până în anul 2035.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Costurile tot mai mici ale bateriilor ajută la această evoluţie, care va afecta totuşi negativ producătorii europeni de automobile. Cei din SUA şi Asia vor avea de câştigat, realizând deja o electrificare serioasă a portofoliilor lor. Predicţiile vin de la bancheri olandezi de la ING, deci tindem să le dăm crezare. Surse de la ING avertizează că producătorii europeni trebuie să se adapteze rapid sau vor pierde în faţa rivalilor de pe alte continente.

Trebuie spus că mai există predicţii de acest gen, dar nici una atât de agresivă. UK National Grid spre exemplu a prezis că 90% dintre maşinile noi din Marea Britanie vor fi electrice în intervalul 2040-2050. Franţa ar vrea între timp să interzică toate vehiculele pe benzină până în 2040, deci cei de la ING par a se grăbi. Sau poate se refereau strict la Olanda, unde deja lucrurile se mişcă mai rapid în direcţia bună.

Şi în Germania se învârt mecanismele necesare, astfel că în jurul anului 2024 preţul unui automobil electric va fi similar cu cel al unuia pe benzină, inclusiv alimentarea şi întreţinerea sa. Orice îngrijorare cu privire la autonomie va dispărea în anii 2020, atunci când bateriile vor fi capabile să ofere şi 600 km de rulare cu o singură încărcare.

Mai rămâne şi alternativa vehiculelor pe hidrogen, mult mai puţin populare, dar şi mai costisitoare. Începutul anilor 2020 va dicta totuşi în ce direcţie ne îndreptăm.