Rusia ar putea lansa cel mai luminos obiect de pe cer, după Lună

4
2227

Chiar dacă sunt șanse mai mari ca SUA să ajungă pe Marte înaintea Rusiei, foștii sovietici au totuși alte premiere mai imediate în pregătire. Spre exemplu în perioada următoare vor lansa cel mai luminos obiect artificial din orbită, care va deveni al doilea cel mai luminos după Lună.

Publicitate ⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Numele său este Mayak, iar acesta este un satelit rusesc de tip CubeSat. Avem de-a face cu un satelit în miniatură, acoperit cu reflectoare solare. Odată lansat, el va avea o magnitudine de -10, în condițiile în care Luna are undeva între -13 și -12. Corpurile cerești sunt catalogate după luminozitate, iar cele mai luminoase primesc cele mai mici scoruri.

Soarele spre exemplu are -27 ca magnitudine. CubeSat ar deveni deci cel mai luminos obiect artificial de pe cer, în condițiile în care Venus și Stația Spațială Internațională au magnitudini de -5 și -6. Există și teoria că ar afecta munca astronomilor, care au nevoie de o noapte cât mai întunecată pentru studiile lor. Micul satelit a fost creat de către studenții de la Politehnica din Moscova și cântărește mai puțin de 4 kilograme.

Include doar o sursă de alimentare, sistem de control și reflectoarele solare. Totul a fost finanțat prin crowdfunding via Boomstarter, fiind strânși 30.000 de dolari. Mayak va ajunge în spațiu pe o rachetă Soyuz-2.1a pe 14 iulie.