Imagini în premieră dintr-o fabrică sovietică de navete spațiale au apărut pe web; Iată cum arată respectiva fabrică (Video)

1
1328

Visul absolut al fotografilor amatori, al jurnaliştilor gonzo şi în general al temerarilor este să ajungă în Zona 51. Până acolo totuşi sunt şi alte zone inedite de explorat, precum Chernobil sau această fabrică de navete spațiale din fostul spaţiu sovietic. Ei bine, imagini în premieră cu aceasta tocmai au apărut pe web.

Publicitate ⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Remarcăm că naveta care e vedeta centrală a acestor fotografii seamănă foarte mult cu echivalentul său american. Doi exploratori olandezi au pătruns în această zonă a Cosmodromului Baikonur din Kazakhstan. În mod interesant baza este încă funcţională, pentru că SUA a casat programul Space Shuttle NASA, aşa că are nevoie de rachetele şi capsulele Soyuz pentru a duce provizii şi încărcături pe Staţia Spaţială Internaţională.

Naveta pe care o vedeţi aici aparţine programului Buran, născut într-o perioadă de cruntă rivalitate între Rusia şi SUA. Conceptul aduce cu Space Shuttle şi implică o navetă parţial reutilizabilă. Rusia începea lucrul la navetă în 1974, la 5 ani după ce americanii efectuaseră deja 4 teste orbitale. Doar un singur zbor cu Buran a avut loc, fără echipaj, iar proiectul s-a oprit în 1993.

Totul e acoperit cu praf şi doar una dintre navetele expuse e cea reală. Una are rol de machetă, aparent. Şi hangarul uriaş în care au intrat exploratorii era un peisaj cu adevărat unic. Era nevoie de o presiune ridicată constantă pentru a ţine praful departe. Buran ar fi mai lungă decât Space Shuttler şi avea o zonă cargo mai mare. O piesă de istorie şi o zonă în care ar putea fi realizate cu uşurinţă o sumedenie de filmări pentru pelicule SF.