Primii utilizatori SpaceX Starlink postează unboxing-uri şi prime impresii despre echipamentul Internet

0
2617

Ştiam deja că testele reţelei SpaceX Starlink au început în California şi câţiva utilizatori norocoşi au şansa de a încerca serviciul de Internet oferit de compania lui Elon Musk. Acum au început să apară şi unboxing-uri şi primele impresii despre echipamentele furnizate de SpaceX. Avem detalii mai jos.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Serviciul de Internet prin satelit ar oferi viteze broadband satisfăcătoare şi latenţe scăzute în anumite zone, conform primilor testeri. Unul dintre ei este un beta tester cunoscut pe Reddit sub numele de “Wandering-coder”, care a detaliat tot pe web. A cumpărat echipamentul Starlink, dar şi o sursă portabilă de energie, amplasându-le într-o pădure naţională din Idaho. Acolo are o conexiune la internet cu viteza de download de 120 Mbps. A făcut inclusiv teste cu apeluri video în timp real şi totul a avut o calitate cristal.

Sursa de alimentare are un maxim de 300 W, dar întregul sistem pus la punct de teste consumă în jur de 116W. Mai important de menţionat mi se pare că Wandering-coder era într-o zonă în care nu ajungea nici semnalul celular de la Google Fi şi nici vreun alt tip de semnal de la operatorii din State. Interesant e că vorbim despre o pădure într-o zonă izolată aici şi despre o antenă de satelit pusă pe o maşină sau direct pe pământ şi nu la înălţime.

Pe lângă download-urile de 120 Mbps, testerul a ajuns la 12 Mbps la upload şi o latenţă de 37 ms. E drept că toate acestea se ating în luminişuri, nu în zone cu vegetaţie densă. Cât despre unboxing, aveţi câteva poze mai jos, iar utilizatorul descrise produsul ca “dând senzaţia că e din viitor”. Calitatea construcţiei este excelentă şi totul este intuitiv. Tot setupul costă 500 de dolari, în condiţiile în care un smartphone de top este 1000 de dolari.

Acasă, atunci când a revenit din pădure testerul a obţinut 135 Mbps viteza de download şi 25 Mbps upload, dar şi latenţă de 21 ms. Testele colectate de Ookla via SpeedTest şi publicate de PCMag au arătat o medie a vitezelor de download Starlink de 79.5 Mbps şi de upload de 13.8 Mbps. Serviciile rivale de la Viasat au viteze de 3 ori mai mic. Toate acestea se ating prin sateliţi aflaţi în orbită joasă a Pământului. Latenţa va scădea pe viitor, până la 16-19 ms în vara lui 2021 şi chiar mai jos de atât.

Un record a fost stabilit de un utilizator din Montana: 174 Mbps viteza de download.

Sursa foto