Serviciul de internet Starlink intră în versiunea beta publică pentru Statele Unite și Canada

0
1034
Serviciul de internet Starlink intră în versiunea beta publică pentru Statele Unite și Canada

La începutul acestei luni, SpaceX a anunțat lansarea cu succes a încă 60 de sateliți, aducând în total constelația Starlink la peste 700. Compania consideră că este suficient pentru a efectua un test beta public al programului său (detalii aici).

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Aseară, compania a contactat prin e-mail mai multe persoane din SUA și Canada care și-au exprimat interesul pentru serviciu. În timpul verii, SpaceX a efectuat un test beta privat al Starlink, iar rezultatele acestuia au ajuns pe forumurile Reddit unde 11 teste de viteză anonime efectuate au dezvăluit viteze de download cuprinse între 11 Mbps și 60 Mbps și viteze de upload variind de la 5 Mbps la 18 Mbps. Cea mai bună latență obținută a fost de 31 de milisecunde la testarea pe serverele Frontier din Los Angeles, California.

Cât costă și ce viteze aduce serviciul?

Testarea beta publică a Starlink – supranumită – “Better Than Nothing Beta”, solicită utilizatorilor să achiziționeze echipamentul necesar (trepiedul de montare și routerul) pentru 499 USD, iar apoi să plătească 99 USD pe lună pentru un serviciu activ. Vitezele estimative variază între 50 Mbps și 150 Mbps, în timp ce latența ar trebui să fie între 20 și 40 de milisecunde

SpaceX nu se așteaptă ca acest serviciu să fie util pentru persoanele care au deja cablu sau fibră optică acasă, ceea ce poate oferi viteze mai mari, relativ ieftin. Compania spune că testerii beta ar trebui să se aștepte, de asemenea, să experimenteze perioade scurte de lipsă de conectivitate. Nu se menționează nimic despre limitele de date.

Instalare și conectare

Această lansare beta este însoțită de aplicațiile mobile pentru iOS și Android. Acestea ghidează utilizatorii prin procesul de instalare folosind realitatea augmentată. Nevoia aplicațiilor poate însemna că nu este la fel de simplu precum a promis Elon Musk când a prezentat kitul Starlink.

SpaceX are planuri mari cu Starlink, deoarece intenționează să construiască o constelație masivă de aproape 12.000 de sateliți care vor pluti pe orbita Pământului, oferind servicii la scară largă către oameni din întreaga lume. Serviciul este disponibil momentan în acest stadiu beta doar pentru SUA și Canada și se preconizează ca accesul public stabil să fie disponibil începând cu 2021.