Oraşul de pe Marte va fi gata în 20 de ani; Elon Musk afirmă că e nevoie de 1000 de Starships pentru a îl finaliza

0
1884

Scopul principal al companiei SpaceX şi al lui Elon Musk este cucerirea spaţiului în următoarele decenii, dar ea se va realiza în trepte. Unul dintre paşi implică realizarea unei baze pe Marte. Recent Musk a postat pe Twitter şi câteva detalii numerice legate de planurile sale futuriste.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Aflăm că va fi nevoie de 20 de ani să fie gata un oraş perfect sustenabil pe Planeta Roşie. Pentru a transporta toate materialele, persoanele şi echipamentele necesare acolo ar fi nevoie de 1000 de Starships, în condiţiile în care abia se testează prototipul primei unităţi Starship. Cele 1000 de Starship-uri ar fi minimul necesar pentru a realiza un proiect viabil economic/financiar, iar navetele vor transporta milioane de tone de materiale către “Mars Base Alpha”.

Planeta Pământ şi Marte sunt aliniate odată la 2 ani şi asta va afecta zborurile şi transporturile între cele două planete. Ce ştim sigur e că SpaceX ţinteşte spre anul 2024 pentru a pune un om pe Marte, în vreme ce NASA are acelaşi an ţintă pentru aselenizare. Musk a mai declarat şi că folosind o flotă de 100 de vehicule spaţiale, fiecare transportând 1000 de tone, SpaceX ar putea duce 10 milioane de tone de încărcătură în orbită pe an.

Totuşi la ora actuală adunând toată capacitatea navelor de pe Pământ, putem ridica în spaţiu doar 500 de tone pe an, iar SpaceX şi programul Falcon au jumătate din acest total. Apropo de prima amartizare în 2024, în primă fază va fi stabilit un “prag”, printr-o aselenizare în 2022. Toate acestea se întâmplă doar dacă Starship reuşeşte să iasă din orbită cu succes şi să mai realizeze zboruri de test reuşite.

SpaceX va cheltui în jur de 2 milioane de dolari per zbor de Starship, un cost infim pe lângă cele practicate de NASA, poate chiar de 10 sau 100 de ori mai mic. Ca să vă faceţi o idee, o misiune/lansare NASA costă 152 de milioane de dolari în medie. În septembrie Musk estima că Starship va face primul zbor în orbită în intervalul a 6 luni. Luna trecută am văzut şi o prezentare a navei complet asamblate.