Aşa arată nava SpaceX Starship asamblată complet şi gata de marele test

0
2337

Anul 2019 ar putea intra în istoria umanităţii, dacă se aliniază astrele şi îi ies planurile lui Elon Musk. Progresul proiectului SpaceX Starship e fantastic şi deja vă putem arăta varianta asamblată a navei pe platforma din Boca Chica, Texas.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Văzusem cu o săptămână în urmă segmente ale navei care erau cuplate cu mare migală. Ceea ce vedem aici este următorul pas logic după Starhopper, un prototip la scară naturală şi o navă orbitală. Varianta „Mk 1” de Starship foloseşte 3 rachete Raptor, care ar trebui să ajungă şi pe versiunea de producţie. Marea realizare este că vineri, adică ieri, pe 27 septembrie au fost alipite jumătăţile de jos şi sus ale navei.

Astăzi Elon Musk va ţine un discurs în care va discuta despre următoarele termene limită ale programului SpaceX şi zborurile Starship. Observăm un corp foarte lucios al navei, practic o oglindă la exteriorul său. Designul e diferit de conceptele, desenele şi randările de până acum, având aripi extra de care nu ştiam, sus şi jos. Acestea au fost gândite pentru a face manevrarea navei mai uşoară în timpul zborului, mai ales în timpul coborârii pe Pământ.

Mai avem şi fotografii cu cele 3 rachete Raptor, partajate de Elon Musk pe Twitter. Acestea vor fi instalate pe Starship. Dacă prototipul Starhopper a zburat la doar 150 de metri înălţime, această variantă va ajunge la 20.000 de metri în cadrul testului ce va avea loc în acest an. Prima misiune cu echipaj a lui Starship va avea loc în 2023, sub forma unei „excursii” turistice în jurul Lunii, rezervată de miliardarul japonez Yusaku Maezawa.

Acesta va lua cu el o serie de artişti, pictori, poeţi şi muzicieni care vor trebui să compună opere memorabile inspiraţi de peisajul selenar. Starship în varianta finală va putea transporta 100 de pasageri şi va folosi 6 rachete Raptor. Nava Super Heavy va fi un uriaş cu 35 de Raptor-uri şi va debuta ulterior. Starship Mk 1 are 50 de metri lungime şi pe lângă zborurile cosmice, ar putea fi folosită şi pentru a te duce de pe un continent pe altul via orbită, mai rapid decât un avion.