SpaceX dezvăluie primulul turist în jurul Lunii: miliardarul japonez Yusaku Maezawa

0
1252

În ultimul weekend s-a tot speculat cu privire la numele persoanei alese de SpaceX pentru a fi primul turist spaţial trimis în jurul Lunii. S-a vorbit despre celebrităţi, actori, muzicieni şi până la urmă se pare că e vorba despre miliardarul japonez Yusaku Maezawa. Acesta va pleca într-o misiune lunară cu BFR, naveta specială SpaceX, de îndată ce aceea va fi aprobată de NASA şi testată cu succes.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Vestea a venit în cadrul unei conferinţe de presă transmisă prin live streaming aseară. Maezawa este un miliardar japonez şi fondatorul Zozotown, cel mai mare retailer de haine din Japonia. Acesta este primul client privat SpaceX, care va face un tur în jurul Lunii pe Big Falcon Rocket. Excursia ar fi plănuită pentru 2023, dacă totul merge bine. Nu va fi singur la bord, pentru că pasagerul vrea să ia cu el o serie de artişti pentru a face totul un mare proiect artist sub numele de #dearMoon.

Un site pentru această misiune a fost deja lansat. Maezawa are 42 de ani şi o avere de 2.9 miliarde de dolari. Este un mare colecţionar de artă, cheltuind anul trecut 110.5 milioane de dolari pe o pictură de Michel Basquiat din 1982. Se consideră un artist, de aceea doreşte să ia şi alţi artişti cu el. Excentricul magnat a cumpărat deja toate locurile de pe navetă, iar întreaga misiune va dura o săptămână.

Între 6 şi 8 artişti vor avea ocazia să realizeze acest drum cosmic legendar, cu o traiectorie similară cu cea a misiunii Apollo 13. Artiştii luaţi la bord vor avea un singur task: de a crea o operă de artă inspirată de experienţa lor lunară. Încă nu se ştie cine îl va însoţi pe japonez în spaţiu, dar lista va include muzicieni, pictori, regizori şi alţii. Ştim că Maezawa ar fi dorit să îi ia cu el pe Picasso, Andy Warhol sau Michael Jackson or Coco Chanel, dar aceştia nu mai sunt în viaţă.

Miliardarul a propus acest proiect celor de la SpaceX şi refuză să spună cât a plătit pentru zbor. Cert e că toţi artiştii vor merge gratis în jurul Lunii. Nu trebuie să ne pripim totuşi, pentru că în acest moment SpaceX nu a lansat nici o fiinţă vie în spaţiu, deci mai trebuie făcute multe teste.