Misiunea chineză Chang’e-5 a ajuns înapoi pe Pământ

0
1214
Misiunea chineză Chang'e-5 a ajuns înapoi pe Pământ

Vă scriam cu câteva zile în urmă că robotul chinez Chang’e-5 ajungea pe lună. Aflăm astăzi că acesta a prelevat probele necesare și s-a întors cu încărcătura înapoi pe Pământ. Avem detalii mai jos.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Potrivit BBC, joi, ora 17:30 (GMT), capsula cu materiale prelevate a aterizat în regiunea autonomă Mongolia Interioară. Vă reamintim că această misiune de prelevare de probe a fost prima după 40 de ani de la misiunile americane Apollo și cele sovietice. Chang’e-5 a ajuns în regiunea vulcanică Mons Rümker. Probele din acea regiune s-ar putea să dateze de acum 1.3 miliarde de ani, astfel că ar putea oferi noi detalii despre structura internă a lunii.

Oficialii chinezi au anunțat că robotul a terminat prelevarea celor 2 kg de probe cu o zi înainte de termen. Prima dată sonda a fost văzută prin intermediul camerelor infraroșu de pe elicoptere. Deși iarna a îngreunat căutările, echipele de recuperare au reușit să ajungă la aceasta. Probele urmează a fi trimise spre un laborator în scurt timp.

Chang'e-5

Pentru China, o astfel de misiune încheiată cu succes, reprezintă demonstrația creșterii capabilității spațiale. Vă reamintim că Chang’e-5 vine în continuarea misiunilor Chang’e-3 (2013) și Chang’e-4 (2019), ambele încheiate cu succes.

În următorii 10 ani, China plănuiește să înființeze o bază robotică care să exploreze regiunea polului sudic al lunii. Astfel, misiunile Chang’e-6, 7 și 8 ar trebui să se desfășoare până în 2030. Tot până în 2030, China și-a propus să obțină și probe de pe Marte. În luna iulie, o sondă fără echipat uman a plecat spre această planetă, fiind și prima misiune independentă de acest fel a Chinei.