Robotul chinez Chang’e-5 a ajuns cu succes pe Lună – se vor preleva probe pentru prima dată după 44 de ani

0
1227
Robotul chinez Chang'e-5 a ajuns cu succes pe Lună - se vor preleva probe pentru prima dată după 44 de ani

Aflăm astăzi că sonda spațială chineză a aselenizat cu succes în regiunea Oceanus Procellarum. China lansa misiunea Chang’e-5 pe 24 noiembrie de pe o platformă a portului spațial Wenchang. Prin intermediul acestei misiuni se urmărește examinarea și prelevarea de materiale aflate la suprafața satelitului.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Chang’e-5 a atins suprafața Lunii marți, în jurul orei 10:30 ET și va petrece câteva zile colectând roci și praf de la suprafața lunii. Pentru a face acest lucru, robotul este echipat cu cameră, spectrometru, radar și burghiu.

Chinezii nu au difuzat aselenizarea live, însă au oferit o înregistrare cu aceasta pe care o puteți vedea mai jos.

Dacă va avea succes, misiunea Chang’e-5 va marca prima misiune de prelevare de probe de pe Lună a Chinei. De asemenea, acestea vor fi și primele probe prelavate după 44 de ani.

Atât Statele Unite, cât și Uniunea Sovietică au colectat mostre în misiuni realizate în anii 1960-1970 pe care oamenii de știință încă le studiază și acum. SUA a adus până acum o cantitate de 382 de kg de roci și praf lunar, în timp ce Uniunea Sovietică a reușit să aducă mai puțin de o jumătate de kg. Acestea au fost însă misiuni cu echipaj uman.

China își propune să obțină 2 kilograme de sol de pe Lună (regolit) și să-l transporte pe un vehicul orbital înapoi pe Pământ. Aceasta ar fi a treia aselenizare a Chinei în ultimii 7 ani. Chang’e-3 a ajuns pe satelit în anul 2013, iar Chang’e-4 a urmat în 2019.

Sonda Chineză se va întoarce pe Pământ în regiunea Mongoliei în același punct de aterizare pe care îl au și astronauții chinezi.