Explozie la naveta Starship de la SpaceX, al cărei vârf a fost proiectat la o mare înălţime

0
931

Parcă prea mergea totul ca uns pentru proiectul SpaceX Starship, dar acum a survenit o problemă. În ultimele 12 ore a fost mediatizată intens o explozie a prototipului Mk1, al cărui vârf a fost catapultat la o înălţime foarte mare, în timpul testelor. Avem un video cu incidentul mai jos.

Publicitate ⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Explozia a avut loc de fapt în seara de 18 noiembrie, în timpul unui test de presiune, realizat la baza de lângă Boca Chica, Texas. O depresurizare rapidă a fost de vină pentru această explozie. Vorbim aici despre un prototip de navă şi nu despre varianta finală. SpaceX a declarat oficial că scopul testelor sale a fost de a împinge presurizarea sistemului până la nivel maxim. Rezultatul nu a fost totuşi pe măsura aşteptărilor.

Compania lui Elon Musk a anunţat că a lăsat deja în urma prototipul Mk1, pe care nu avea de gând să îl înalţe în orbită. Acum s-a ajuns la varianta Mk3, care va fi destinată testelor de zbor. SpaceX subliniază că explozia nu reprezintă vreun motiv de amânare sau întârziere a proiectului. Aflăm şi că nimeni nu a fost rănit şi nici pagubele nu au fost foarte mari. Decizia de a reţine la sol Mk1 vine în contradicţie cu ce a promis Musk în septembrie, când declara că vom vedea o decolare şi un zbor la atitudine scăzută a acestui prototip.

Dacă vreţi să intrăm şi mai mult în detalii, problemele au fost cu un test de presiune criogenică. Explozia a produs un mare nor de vapori, care a continuat să curgă în afara navetei minute bune. Nu ar trebui să ne sperie eşecuri de gen, pentru că şi Falcon 9 a avut picaje în mare, explozii şi alte probleme, pentru că până la urmă să ajungă racheta preferată de pe Terra pentru a duce încărcături şi sateliţi în spaţiu.

Deadline-ul pentru un zbor de test în orbită rămâne bătut în cuie pentru următoarele luni.