Cele mai bune hărţi cu care poţi urmări răspândirea Covid-19 la secundă pe glob

0
8683

Departe de noi dorinţa de a răspândi panica în aceste zile când coronavirusul e pe buzele tuturor. Recomandăm să vă informaţi doar din surse sigure, nu de la publicaţii îndoielnice sau de pe Facebook. Există deja câteva dashboard-uri şi hărţi online interactive care prezintă la secundă evoluţia epidemiei pe harta globală. Avem o listă mai jos.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Covid-19 este cel mai nou virus care dă bătăi de cap omenirii. A început să apară în China în ianuarie, cel puţin la nivel public, dar primele cazuri datează din decembrie. S-a propagat apoi în toată Asia, ajungând apoi şi în Europa şi SUA, dar şi în Australia şi America de Sud. La ultima verificare 118.101 cazuri erau confirmate, dintre care 4262 pacienţi au murit, iar 64.391 de persoane şi-au revenit. Cei mai mulţi sunt în provincia Hubei din China, unde ritmul evoluţiei bolii a încetinit semnificativ.

Cel mai nou şi mai activ focar este în Italia, cu peste 10.000 de cazuri, urmat de Iran, cu 8000 şi Coreea de Sud cu 7513. România avea 28 de cazuri la ultima verificare. Trebuie spus şi că multe dintre aceste hărţi folosesc datele de la Johns Hopkins University, actualizate la secundă. Oferă inclusiv tracking la nivel de oraşe şi state din SUA şi există chiar o versiune pentru mobil.

Apoi vine HealthMap, care are un aspect vizual mai plăcut, o temă întunecată şi animaţii mai complexe.

Varianta mai simplă şi deschisă la culoare este cea de la World Health Organization, care e şi concisă.

Urmează NextStrain, care e mai tehnică, dar se axează pe răspândire şi modalităţile sale. Oferă şi detalii despre genomul virusului şi rutele pe care a călătorit în ţările afectate.

Există şi o variantă NBC New York, care prezintă o evoluţie a bolii pe perioade de timp, zile, săptămâni, lunii, care oferă o interacţiune prietenoasă.

Apoi avem New York Times Dashboard, care e doar o colecţie de date bine structurate.

Mai jos aveţi şi un clip YouTube cu timelapse global pentru evoluţia din focarul Wuhan până în ziua de azi:

 

Incheiem cu TheWuhanVirus, care prezintă o hartă cu răspândirea globală şi se actualizează de 4 ori pe zi.

În încheiere vă recomandăm să vă spălaţi pe mâini, să vă izolaţi dacă vă simţiţi bolnavi şi să evitaţi atingerile inutile ale altor oameni, dar şi să nu duceţi mâna la gură sau ochi fără a fi nevoie.