Neuralink a făcut un pas uriaş, permiţând unei maimuţe să joace Pong folosindu-şi doar creierul (Video)

0
1494

Neuralink este unul dintre multiplele proiecte ale lui Elon Musk, având un scop foarte curajos: să creeze o simbioză între creierul uman şi un PC. Cel mai nou pas făcut de acest proiect implica o maimuţă numită Pager, în vârstă de 9 ani, care poate controla un joc video cu mintea sa.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Macacul are montat un cip în zona cortexului şi se distrează cu jocul, în vreme ce tot trage un smoothie de banane dintr-un pai. Iniţial maimuţa mişca joystickul pentru a putea juca Pong, dar ulterior joystickul e deconectat şi macacul face totul doar cu puterea gândului. Doar se gândeşte la poziţia celor două palete virtuale de ping pong şi paleta se duce în zona dorită de mamifer. Implantul transmite date legate de semnalele electrice ale creierului maimuţei spre un computer. Pe acel PC se află un soft care analizează modul în care neuronii rapsund la mişcările joystickului.

Semnalele sunt apoi traduse în comenzi spre joc. Totul s-a făcut printr-un proces de învăţare şi recompensă. Maimuţa manevra joystickul şi primea smoothie de banane când împlinea un task. Iniţial trebuia se mişte punctul când apărea un bloc pe ecran. A tot făcut asta în vreme ce Neuralink aduna date. Ulterior maimuţa a început să prindă şi mişcarea jocului şi relaţia dintre joystick şi ceea ce vede pe ecran. Cu joystickul deconectat şi-a folosit mintea pentru a controla punctele de pe display.

Operaţia suferită de Pager este un implant bilateral în cortexul său motor. Asta îi permite să controleze paletele din Pong în timp real, doar gândindu-se la mişcările respective. Pe viitor scopul este să ofere celor paralizaţi o şansă de a mişca cursoare pe ecrane, folosind propriile implanturi neurale. Mai mult de atât se discută despre restabilirea stimulării membrelor şi muşchilor, redarea vederii şi auzului celor cu afecţiuni legate de percepţie, dar şi uşurarea recuperării după un atac cerebral.

Musk promitea un experiment cu o maimuţă şi Pong în 2019. Sunt şanse mari ca în 2023 să vedem aplicaţii medicale ale lui Neuralink în acest ritm.