Valve Steam Deck devine oficial: consolă portabilă cu „inimă” de PC cu SteamOS

0
2211

Exact când ne întrebam ce ne mai poate surprinde pe piață de gaming, iată că vine Valve și prezintă… o consolă portabilă. E vorba despre Valve Steam Deck, un PC de gaming portabil care rulează SteamOS într-o versiune custom.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Practic e un PC portabil într-un formnat compact, pe care poți să joci jocurile pe care le ai pe Steam, de la Control la DOOM Eternal. Mai mult de atât, „consola” funcționează și că un PC clasic, fără probleme. Steam Deck aduce cu alte console de gaming portabile, că Nintendo Switch sau PS Vită, doar că mută puțîn butoanele. Atât stickurile analogice, cât și butoanele de acțiune și D Pad sunt sus și lateral.

E inedit și că thumbstickurile sunt perfect aliniate orizontal și nu pe direcție oblică. Sub aceste stick-uri se află două touchpad-uri capacitive, utilizate pentru a controla pointerul de mouse în jocuri. La bord găsim un giroscop pe 6 axe, care se poate folosi pentru a controla mișcările din jocuri. Sub trackkpad se află difuzoare stereo duale, iar Valve afirmă că a inclus și un DSP procesor (procesor digital de semnal).

Există și microfoane duale, jack audio, buton dedicat Steam, dar și 4 butoane trăgaci analogice sus. Ele sunt special concepute pentru jocurile de curse aparent. În spate se află alte 4 butoane ascunse în zona mediană, ele putând fi asociate oricărei comenzi doriți. Specificațiile includ un ecran de 7 inch cu rezoluție de 1280 x 800 pixeli, un IPS LCD cu aspect 16:10 și cu suport tactil.

La interior avem un CPU AMD bazat pe arhitectură Zen 2 și cu 4 nuclee și 8 fire de execuție. Ajunge la 3.5 GHz și i se alătură un GPU cu arhitectură RDNA2. Pe partea de stocare avem 64 GB eMMC, dar e și o varianta superioară cu 256 GB stocare SSD NVMe, în vreme ce modelul cel mai bine dotat ajunge la 512 GB NVMe SSD. Toate aceste variante au slot microSD și 16 GB RAM LPDDR5.

Că OS avem SteamOS 3.0, bazat pe Arch Linux, iar la conectivitate găsim Wi-Fi dual band, Bluetooth 5.0, un port USB-C 3.2, care poate scoate grafică până la 8K la 60 Hz. Bateria are 40 Wh și ajunge până la 8 ore în jocuri 2D. Primiți și încărcător de 45W în cutie. Prețul de pornire este de 399 de dolari, varianta de 256 GB este 529 dolari iar cea de 512 GB este 649 dolari.

Produsul vine în UE în decembrie 2021.