Livrările de PC-uri vor scădea cu 9.5% în 2022 estimează Gartner

0
1169
ASUS ExpertCenter E5 AiO 24 E5402

Unul dintre giganţii studiilor de piaţă, Gartner indică un viitor mohorât pentru piaţa de PC-uri în anul 2022. Predicţiile arată că livrările de PC-uri la nivel mondial vor scădea cu 9.5% în acest an. Previziunile acestea înseamnă că piaţa PC va înregistra cel mai abrupt declin dintre toate segmentele de dispozitive în acest an.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Motivele citate pentru scădere sunt “tulburări geopolitice”, “inflaţie ridicată”, “fluctuaţii valutare” şi “perturbări ale lanţului de aprovizionare”. S-a redus şi cererea de PC-uri, atât din partea companiilor, cât şi a consumatorilor. Cererea de computere de consum este gata să scadă cu 13.1% în acest an conform lui Ranjit Atwalm analist senior director la Gartner. Cererea de PC-uri de business ar trebui să scadă cu 7.2% faţă de anul 2021.

Livrările totale de dispozitive şi aici includem şi PC-uri şi tablete şi telefoane ar trebui să scadă cu 7.6% în 2022. Marile zone de picaj vor fi China continentală şi Europa de Est.

În zona noastră, Europa de Est semnele sunt negative, aşteptându-se scăderi drastice ale numărului de PC-uri livrate, pe fondul războiului din Ucraina. Mai este şi chestiunea cu inflaţia şi cu problemele de aprovizionare. Estimările arată că deskop-urile vor avea livrări scăzute cu 36.4%, notebook-urile cu 28.9%, iar ultramobilele premium cu 21.1%. Acestea includ ultrabook-uri, tablete convertibile şi altele de genul.

Lucrurile nu arată prea bine nici în 2023, când se aşteaptă o reducere şi mai mare a livrărilor de PC-uri în regiune. Între 4 şi 6% e cel mai optimist scenariu. Singurul lucru pozitiv e că telefoanele mobile din Europa de Est vor reveni pe creştere în 2023.

Atenţie şi la China, unde livrările de smartphone-uri sunt aşteptate să scadă cu 18% în acest an. În 2022 Gartner se aşteaptă ca livrările totale de telefoane 5G la nivel mondial să ajungă l a710 milioane de unităţi, o creştere de 29% faţă de 2021, dar sub aşteptările analiştilor. E cu 95 de milioane de unităţi mai puţin.