SUA şi-a lansat prima Forţă Armată Spaţială, Space Force

0
2108

După Forţele Navale, Aeriene şi Terestre, SUA are începând din această săptămână şi Forţa Spaţială. Nu, nu este o aluzie la noul Star Wars, ci noua unitate militară a Statelor Unite. Preşedintele Donald Trump a semnat un nou act de Apărare Naţională pe 20 decembrie, creând primul serviciu militar nou din 1947 încoace.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

În 1947 lua fiinţă US Air Force şi de atunci nu a mai apărut alt serviciu. În jur de 16.000 de piloţi, echipaj adiţional şi civili vor trece în subordinea noului Space Force. Mulţi vor face tranziţia din Air Force în Space Force şi vor continua să fie înscrişi în Forţele Aeriene. Acestea din urmă au un total de 300.000 de oameni ca personal activ. La conducerea noului serviciu se află secretarul Barbara Barrett, care la rândul său provine din US Air Force.

Printre bazele care vor avea misiuni spaţiale pe viitor se numără cea Peterson din Colorado şi Vandenberg Air Base din California. Încă se lucrează acum la o identitate vizuală, la uniforme, un imn a forţelor şi noi regulamente. Banii alocaţi pentru acest segment sunt deocamdată la o cotă mică, doar 40 de milioane de doltari, faţă de cei 72 milioane ceruţi de Pentagon. Când a semnat actul de înfiinţare a noului segment, Trump a subliniat că “se întâmplă multe lucruri în spaţiu” şi că “este noul teritoriu unde se dau războaiele”.

A amintit şi de superioritarea americană în cosmos, dar şi de ecartul care s-a micşorat faţă de ţările rivale. O Forţă Spaţială e utilă pentru un război desfăşurat în cosmos, fie cu altă ţară, fie cu alte civilizaţii sau specii de pe alte planete. Să ai soldaţi antrenaţi pentru spaţiu şi conflict nu strică, mai ales că în următoarele 2 decenii am putea deveni o specie multi planetară. Aceşti soldaţi ar putea interveni şi în cazul în care avem o ameninţare cu meteorit sau o criză la o viitoare bază lunară sau pe Marte să zicem.

Space Force are sediul la Pentagon şi va avea şi cursuri speciale de antrenament. Nu se putea ca Elon Musk să nu reacţioneze la această veste, iar el a postat pe Twitter o aluzie la “Starfleet-ul” din Star Trek. Musk susţine acest proiect şi e fericit că există, pentru că sigur se va apela la rachetele sale SpaceX pentru transport de echipament în spaţiu.