SpaceX câştigă contractul pentru lansarea avionului spaţial secret al armatei SUA, X-37B

1
1210

SpaceX a mai dat o lovitură de imagine în această săptămână, prinzând un contract cu Forţele Aeriene din SUA. Astfel, vor lansa în spaţiu avionul secret X-37B în luna august a acestui an. US Air Force utilizează avionul spaţial X-37B de ceva vreme.

Publicitate ⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Va porni spre cosmos în vârful unei rachete SpaceX Falcon 9, care şi-a demonstrat deja abilităţile. E prima oară când compania condusă de Elon Musk colaborează cu Forţele Aeriene din State, după ce a conlucrat cu NASA cu succes. Nava armatei este fabricată de către Boeing şi este un avion reutilizabil care aduce cu o mini navetă spaţială. Are rolul de a fi lansată în spaţiu la bordul unei rachete şi apoi de a reveni pe Pământ prin aterizarea pe pistă.

La bord se vor află tehnologii şi echipamente secrete, care trebuie să ajungă în orbită. Gurile rele zic că e vorba despre echipamente de supraveghere sau de comunicaţii. La ultimul test, avionul orbital a petrecut 718 zile în spaţiu, realizând diferite experimente. Printre ele s-a numărat testarea unui nou sistem de propulsie. X-37B e cunoscut şi ca Orbital Test Vehicle şi a bifat deja 4 călătorii în orbită.

Până acum a folosit rachete Atlas V de la United Launch Alliance, dar acum trece la soluţiile SpaceX. Costurile ar fi unul dintre motivele pentru trecerea la Falcon 9. Între timp SpaceX a prins şi un contract de lansare a unor sateliţi GPS tot de la Forţele Aeriene, dar asta abia în 2018. De la primul zbor cosmic din 2010, X-37B a petrecut un total de 2085 zile în orbită, realizând diferite teste.

Pe viitor se discută despre zboruri cu pasageri ale acestei navete.