NASA va porni un incendiu în spaţiu pe o navetă, pentru a simula cel mai rău scenariu posibil

0
1295

NASA se joacă cu focul, dar o face în mod controlat şi ca precauţie pentru un incident viitor. Agenţia americană a anunţat planul său de a porni un incendiu pe o navă pentru a îi ajută pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă cum se propagă focul în spaţiu.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Se doreşte şi analizarea modului în care materialele ard într-un mediu de microgravitaţie. Trebuie spus şi că nu e prima oară când NASA face un experiment de genul, mai existând două tentative de genul. Proiectul se numeşte SAFFIRE III şi e parte a unei întregii serii de teste. Va avea loc pe Orbital ATK Cygnus, o navă cargo spaţială, care a părăsit Staţia Spaţială Internaţională cu câteva zile în urmă.

Experimentul durează în total 2.5 ore, iar arderea în sine va dura 20 de minute. Spaţiul în care va avea loc incendiul simulat imită nivelul de oxigen din Staţia Spaţială Internaţională. Agenţia spaţială a indicat faptul că experimentul va începe atunci când nava intră într-o orbită stabilă. Cygus va trimite apoi datele adunate oamenilor de ştiinţă de pe Pământ, după care nava va intra în atmosferă şi va începe căderea controlată şi arderea sa.

Oamenii de ştiinţă de la NASA, centrul din Cleveland vor analiza datele împreună cu cercetătorii de la Orbital, în Virginia. Rezultatul e că vom avea noi măsuri de siguranţă şi de protecţie a persoanelor aflate la bordul ISS şi al navetelor spaţiale. Astfel va fi mai uşor de stins sau prevenit un incendiu, dacă e cazul unui dezastru iminent.