SpaceX relansează o capsulă spaţială pentru prima oară; Iată ce înseamnă premiera

1
1525

Atunci când nu revoluţionează industria auto, Elon Musk se ocupă de proiectul SpaceX, care spre deosebire de NASA e capabil să reutilizeze navetele şi rachetele trimise în spaţiu. O premieră a companiei a avut loc în această săptămână, când SpaceX a reuşit să reutilizeze o capsulă cargo Dragon, în cadrul unei misiuni.

Publicitate

Compania a refolosit o capsulă deja uzată în septembrie 2014 şi a inclus-o într-o misiune de aprovizionare pentru Staţia Spaţială Internaţională. SpaceX sunt convinşi că acest modul poate suporta până la 3 lansări în cosmos fără probleme. O astfel de realizare are multiple avantaje, printre care şi reducerea costurilor totale ale zborurilor spaţiale, mai ales când misiunile Dragon vor avea şi echipaj.

Între timp aterizările la punct fix ale rachetelor Falcon 9 merg ca unse, iar incidentele sunt tot mai rare, spre zero. Elon Musk are ca ţintă anul 2018 drept perioada în care firma sa va putea începe să refolosească la maxim toate rachetele. Astfel se deschide oportunitatea economisirii de milioane, dacă nu miliarde de dolari, ceea ce va încuraja NASA să pornească noi misiuni.

Timp de peste 16 ani oamenii au locuit şi lucrat pe Staţia Spaţială Internaţională, realizând experimente, colectând mostre şi observând spaţiul. Peste 200 de persoane din 18 ţări au vizitat laboratorul de microgravitaţie. Cu ajutorul SpaceX drumurile spre ISS vor fi mai dese şi mai ieftine pe viitor.