SpaceX Big Falcon Rocket este prima navetă pentru călătorii interplanetare a umanităţii

1
1212

Atunci când nu se vaită de stadiul prost al evoluţiei producţiei Tesla, Elon Musk pregăteşte noi rachete şi navete pentru explorarea cosmosului. Cu câteva zile în urma CEO-ul SpaceX şi Tesla posta pe Instagram o fotografie care înfăţişa faimoasa BFR (Big Falcon Rocket). Despre ce e vorba aflaţi mai jos.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acest vehicul spaţial, BFR este o navetă interplanetară. Ceea ce vedem aici pare să fie un soi de glonţ supradimensionat, un cilindru de dimensiuni uriaşe cu 6 orificii în el. Este punctul de pornire pentru viitoarea navetă. Ar urma să fie folosit ca vehicul pentru a coloniza planeta Marte.

Pe viitor va înlocui Falcon 9 şi Falcon Heavy, dar şi capsula Dragon. BFR evident integrează rachete, dar şi o navă montată deasupra lor. Combinaţia aceasta are rol de a transporta încărcături şi astronauţi spre Staţia Spaţială Internaţională, dar şi spre Lună şi Marte. Ba chiar şi între oraşe de pe Terra, aflate la multe mii de kilometri distanţă.

BFR are la bază o rachetă booster reutilizabilă, care va ajuta nava să se ridice deasupra atmosferei terestre. Racheta are o lungime de 58 de metri, iar designul este evident inspirat de Falcon 9. Nava BFR în sine are o lungime de 48 de metri, diametru de 9 metri şi un volum mai mare decât cel al unui Airbus A380. Integrează 40 de cabine pentru echipaj şi zone de lucru şi locuit.

Va exista şi o zonă de stocare a proviziilor şi chiar o zonă specială unde astronauţii se pot adăposti în caz de furtună şi radiaţii solare. Mai mult de jumătate din spaţiul navei va fi ocupat de două rezervoare, unul de 240 de tone de combustibil şi altul de 860 de tone de oxigen lichid.

Racheta propulsoare a lui BFR este cea mai mare produsă de om, depăşind-o şi pe Saturn V. Atunci când va ajunge pe Marte naveta va intra în atmosfera planetei cu o viteză de 7.5 km pe secundă, iar nava va avea nevoie şi de un scut împotriva supraîncălzirii. SpaceX va face teste cu BFR-uri trimise spre Staţia Spaţială în următorii ani, iar două modele de gen se lansează spre Marte până în 2022.

Acelea vor duce echipamentul necesar pentru a pregăti sosirea oamenilor. În 2024 2 alte nave cu echipaj vor porni spre aceeaşi destinaţie.