Roboţii de la Boston Dynamics învaţă să se orienteze la exterior şi să alerge chiar (Video)

0
1210

Trăim zile mari pentru robotică, cu Sophia ajunsă vedeta internaţională, Google trecând testul Turing cu Duplex, iar acum roboţii de la Boston Dynamics tocmai au dovedit capacităţi atletice. Îi vedeţi în acţiune mai jos.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Ultima oară când am văzut roboţii companiei cu tutelaj japonez, aceştia învăţau să deschidă uşi şi asta chiar în ciuda unor obstacole sau piedici. Acum învaţă să se orienteze la exterior şi chiar să alerge ca un om. Ceea ce vedem în aceste noi clipuri postate pe YouTube sunt roboţii Atlas şi SpotMini. Atlas aleargă exact ca un om, parcă doar cu picioarele mai ţapene şi mai sacadat.

Saltul peste acel buştean e uimitor totuşi. Ce e drept am văzut şi lucruri mai spectaculoase, precum un robot de genul făcând un salt cu spatele. Pe de altă parte “robotul câine” SpotMini a devenit şi mai ager şi e capabil să se orienteze autonom. Se poate căţăra pe scări şi evită un om ca şi cum ar face asta mereu. Mai mult decât atât iese din zona de confort a clădirii şi chiar merge pe afară.

În primă fază inginerii de la Boston Dynamics foloseau un joystick pentru a ghida robotul, încât să înveţe harta 3D a acelei zone. Ulterior, după ce a învăţat tot a început să opereze autonom şi să se orienteze singur. Măcar ştim de unde o să ni se tragă dacă începe apocalipsa pe bază de roboţi care au luat-o razna…