China nu se lasă descurajată de ofensiva tech a lui Trump, plusează la capitolul AI

0
1118

Probabil aţi remarcat în ultima lună o sumedenie de decizii luate de administraţia lui Donald Trump împotriva companiilor tech din China. Mă gândesc în special la Huawei şi ZTE. China nu răspunde cu aceeaşi monedă deocamdată, dar accelerează dezvoltarea tehnologiilor viitorului, cu un pariu mare pe AI.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Deja firme ca Alibaba, Baidu sau Huawei investeau în AI, ca şi mulţi operatori chinezi. Şi în SUA se poartă discuţii aprige despre AI, o întrunire de gen având loc pe 10 mai intre Trump şi experţi în domeniu. 40 de companii tech mari din State au avut trimişi acolo, plus cadre academice. China a prioritizat AI-ul la nivel de strategie naţională încă din iulie 2017, deci se mişcă foarte bine.

Aveţi un tabel mai sus cu finanţarea proiectelor mari din zona AI. Unul dintre avantajele remarcate de mine e uşurinţa de a obţine permisiuni pentru teste în China. Uitaţi-vă cât de uşor încep testele pentru maşini autonome în China şi câtă birocraţie e în SUA sau în alte ţări. Ca să nu mai vorbim că Didi Chuxing, Uber-ul Chinei deja deserveşte mai mulţi clienţi decât Uber.

Între timp Ministerul de Ştiinţă şi Tehnologie din China a finanţat deja cel puţin 8 proiecte de cercetare legate de AI şi asta doar în ultimele 6 luni. Sumele vehiculate sunt de 430 de milioane de dolari. Academia Chineză de Ştiinţe are peste 300 de laboratoare şi centre de cercetare, toate angajate în zona de AI. Până în 2025 finanţarea ar putea să crească de 20 de ori, cu implementări de AI în agricultură inteligentă, oraşe inteligente şi structura defensivă a ţării.

China ar urma să fie în 2030 lider global la AI, drept o “societate inteligenta”, în faţa tuturor rivalilor. Cum Tesla caută următoarea locaţie pentru fabrica sa uriaşă, China are toate şansele să găzduiască aşa ceva şi folosind robotica şi AI-ul ar putea depăşi SUA ca putere economică dominantă în zona tech. Poate de aici şi vine războiul comercial declanşat de Trump, preventiv pentru ascensiunea chineză.

Sursa foto