Robotul Atlas de la Boston Dynamics poate face salturi cu spatele acum; Iată o filmare! (Video)

0
1088

Dacă vi se părea uimitor acel robot patruped de zilele trecute, staţi să vedeţi acest biped! Naturaleţea mişcărilor roboţilor de la Boston Dynamics începe să mă înspăimânte şi chiar nu e vorba despre roboţi masivi aici, ci de unii puţin mai înalţi decât un om.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Robotul umanoid din imagini este Atlas, cunoscut pentru naturaleţea mişcărilor sale şi din experimente trecute. Performanţa de a face un salt cu spatele este precedată de o săritură de pe o platformă pe alta, care l-ar face şi pe Super Mario gelos. Bipedul reuşeşte o performanţă foarte greu de egalat printre boţi, care au nevoie de mecanisme extrem de complexe pentru astfel de mişcări.

A se remarca şi un mic bug, în momentul când robotul îşi loveşte coatele cu “genunchii”. Ce mă sperie pe mine e faptul că există un programator care şi-a dat silinţa să programeze şi o ridicare a braţelor în sus în semn de victorie, când robotului i-a ieşit săritura. Deocamdată astfel de maşinării sunt menite pentru a lucra în fabrici nucleare şi a detona bombe în situaţii de terorism.

Pe viitor am putea vedea competiţii atletice sau dueluri robot-umane, dar mai avem până să ajungem acolo. Boston Dynamics are acum în spate gigantul japonez SoftBank, cu buzunare foarte adânci, deci mă aştept ca în următorii 10 ani roboţii să devină periculos de umani. O mare problemă chiar şi în cazul roboţilor de genul este viaţa bateriei, pentru că echilibrarea constantă a robotului consumă foarte multă energie.