Preşedintele SpaceX afirmă că vom putea să călătorim cu racheta spre Shanghai sau Marte în doar un deceniu

1
846

Înainte să fie creată o infrastructură de călătorii interplanetare, vom avea nevoie să testăm călătoriile cu racheta pe Terra. Fix asta promite preşedintele SpaceX, Gwynne Shotwell, care a ţinut un discurs pe această temă la TED.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Nu e o idee singulară, pentru că şi Elon Musk, CEO SpaceX a propus călătoria între oraşe îndepărtate de pe glob cu ajutorul rachetelor, care o “iau pe scurtătură” prin spaţiu. În cadrul unui discurs marca TED în Vancouver preşedintele SpaceX a readus în discuţie această idee, acum cu extra detalii. A afirmat că tehnologia va fi gata şi operaţională în următorul deceniu, cu siguranţă.

Până atunci va fi realizat şi zborul spre Marte al gigantului tech. Un deceniu poate schimba enorm peisajul tehnologiei. Gândiţi-vă cum arătau telefoanele acum 10 ani şi cum arată acum. Gândiţi-vă că nu ştiam ce e aia tabletă acum 10 ani şi că ceasurile inteligente sau headseturile VR erau un moft şi un vis. Iar proiectele SpaceX au darul de a se mişca extrem, extrem de rapid.

Cât despre călătoria cu racheta, imaginaţi-vă un fel de Falcon 9 sau chiar Falcon Heavy transportând 100 de persoane, traversând jumătate de glob în doar 30-40 minute. Rachetele vor ateriza pe o platformă specială amplasată la 10 kilometri la exteriorul unui oraş. Shotwell a mai estimat că preţul unui bilet va fi cam între suma plătită pe Economy şi cea pentru Business într-un avion.

Preţul de doar o mie de dolari per bilet va veni din eficienţa dată de timpul scăzut de călătorie, care presupune operarea a zeci de zboruri pe zi. Un avion de cursă lungă face un zbor pe zi între timp. Încă nu e clar şi cum va sta SpaceX la confortul de la interiorul rachetei.