NASA va explora planeta Venus cu nave în formă de pisică de mare

0
1370

Dacă de explorarea Planetei Marte se ocupă Elon Musk, cu Starship şi celelalte nave ale sale, acum NASA a pus ochii pe Venus. Acea planetă ar urma să fie explorată cu un vehicul special, cu design inspirat de pisica de mare. Venus are condiţii meteo mult mai dificile decât Marte, chiar imposibile pentru oameni şi echipamente.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Va fi nevoie de ceva cu adevărat special pentru a ajunge pe latura întunecată a planetei. Aşa a intrat în scenă un concept de navă cu aripi flexibile şi capabilă să „plutească” fix ca pisica de mare. NASA atrage atenţia că în ciuda numelui, Venus este o planetă cu temperaturi foarte ridicate şi activitate vulcanică intensă. Atmosfera e toxică, iar temperaturile pot topi plumbul. Propunerea de vehicul nou vine de la Universitatea din Buffalo.

Proiectul se numeşte Breeze (Bio-inspired Ray for Extreme Environments and Zonal Explorations) şi a fost prezentat de către studenţi pentru a fi inclus în programul NASA. Breeze e doar un concept, unul alimentat de energie solară şi ale cărui aripi „bat” mediul din jur şi se unduiesc precum extremităţile unei pisici de mare în apă. Vântul foarte puternic de pe Venus ar putea propulsa acest vehicul prin atmosfera planetei.

Până să se activeze acest vehicul se pregăteşte o sondă pentru a testa compoziţia chimică a planetei. Dacă Breeze se concretizează, misiunea sa va implica navigarea pe Venus odată la 4-6 zile pentru a monitoriza condiţiile atmosferice de acolo şi activitatea vulcanică. Venus are mai mulţi vulcani decât orice altă planetă din sistemul solar şi o temperatură de 462 de grade Celsius la suprafaţă.

Durează 243 de zile să se rotească în jurul axei, ceea ce înseamnă că o „zi” durează un an. Are rost să vă mai spunem că planeta are şi nori groşi de acid sulfuric?