Netflix s-a lovit de mafia tăietorilor de lemne din România, când filma un documentar la noi

0
3027

Se pare că mafia tăietorilor de lemne din România e mai ceva decât mafia siciliană. Până şi Netflix a avut probleme cu ea, atunci când filma un documentar despre tăierile de păduri de la noi. S-a lăsat cu jurnalişti sechestraţi în timpul filmărilor şi cu copaci care au căzut pe maşini.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Tăierile ilegale de arbori din România fac subiectul unui documentar, care va apărea pe Netflix la finalul lunii curente. Vine pe 27 noiembrie, a fost realizat de jurnalişti americani şi se numeşte „Broken”. Este o producţie cu multiple episoade, în toată lumea, iar unul face referire şi la Parcul Naţional Domogled Valea Cernei şi la Parcul Naţional Retezat. Documentarul va fi difuzat în 190 de ţări, iar serialul are rolul de a prezenta impactul asupra mediului pe care îl au defrişările fără cap.

Copacii tăiaţi prost ajung lemne de slabă calitate şi devin mobilă de proastă calitate. Gabriel Păun, activist de mediu în cadrul Green Agent a însoţit echipa Netflix la filmări prin pădurile agresate de „piraţi”. S-a ajuns ca reporteri şi jurnalişti de la Netflix să fie agresaţi şi sechestraţi de mafia tăietorilor de lemne la un moment dat. Unii au tăiat copaci intenţionat încât să se prăbuşească pe maşinile reporterilor.

S-au tăiat chiar arbori pentru a bloca drumuri şi a împiedica presa să ajungă în miezul naturii pentru a îi prinde în fapt. Mai grav de atât e că pădurea respectivă se află în Patrimoniul Mondial UNESCO, iar din cauza tăierilor ilegale riscă să piardă acest statut. Filmările arată şi cum poliţia încearcă să acopere cazul şi să îngroape dosare de agresiune ale ONG-iştilor. Lucrurile merg până sus de tot, iar Guvernul a secretizat datele despre tăierile ilegale.

Documentarul mai abordează şi alte teme controversate: industria plasticului, ţigărilor electronice, cosmeticelor. Este o creaţie a realizatorilor de producţii precum „Rotten” şi „Anthony Bourdain: Parts Unknown”, tot pentru Netflix. Se axează pe fraude, corupţie şi neglijenţă criminală.