NASA prezintă cea mai puternică rachetă din istoria umanităţii

0
4349

Dacă ne-am obişnuit ca SpaceX să fie cap de afiş atunci când vorbim despre navete spaţiale şi rachete, iată că azi chiar NASA are ceva de dezvăluit. E vorba despre „cea mai puternică rachetă din istoria umanităţii”, pe numele său NASA Space Launch System. Are rolul de a duce astronauţii pe Lună în 2024.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Racheta a fost inclusă în proiectul Artemis, care va readuce omul pe Lună. Fotografia pe care o vedeţi aici a fost realizată la evenimentul de prezentare a rachetei la Michoud Assembly Facility din New Orleans. SLS şi-a încheiat recent cea mai nou rundă de testare, iar pentru a testa rezervorul de combustibil a fost nevoie de compresie aplicată asupra unui rezervor care îl imită perfect pe cel final. Au fost aplicate şi forţe de tensiune şi îndoire, totul pentru a îi testa integritatea structurală.

NASA a folosit camere şi microfoane pentru a descoperi orice defecţiune sau punct care cedează. Rezervorul a fost împins până la limitele sale şi a cedat fix unde se aşteptau experţii, deci a performat în limitele normale. După această etapă, se poate declara asamblarea şi testarea finalizată şi ne putem gândi la zboruri de probă, întâi la înălţime mică, apoi medie şi apoi în orbită. De fapt NASA e cam sub presiune, pentru că racheta trebuia să fie gata de lansare în acest an, ba chiar cu echipaj la bord.

Acum primul test de zbor a fost amânat până în 2021. Dacă SLS este propulsorul, ei bine Orion este naveta în sine care ne va duce pe Lună şi poate şi pe Marte. Poate transporta 2.7 milioane de kilograme de încărcătură în orbită. SLS are un rezervor de combustibil de 40 de metri înălţime, cu diametru de 8.4 metri. Poate stoca până la 2 milioane de litri de azot lichid super răcit, care va duce viteza navetei la 27.400 km/h în ascensiunea sa de 8 minute.

Tot în acest an NASA a prezentat şi noile costume spaţiale ce vor fi folosite în misiunea de pe Lună, unele foarte patriotice dacă mă întrebaţi pe mine.