NASA pregăteşte o “flotă” de albine robot, pentru explorarea planetei Marte

0
811

Acum că NASA a primit un buget gras de la Donald Trump, a început şi distribuirea banilor spre diferite proiecte. Printre acestea se numără şi iniţiativa 2018 Innovative Advanced Concepts, care aduce proiecte trăznite, precum o “flotă” de albine robotizate, care va fi lansată pe Marte.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Aceste albine sunt cunoscute drept Marsbee, iar proiectul a fost dezvoltat de Chang-Kwon Kang, de la Universitatea din Alabama. Vor fi create mici vehicule robotizate care imită albinele şi au aripi care flutură. Mărimea este similară cu a unui bondar, iar aripile au mărimea celor de greiere. Aceste mini drone au senzori şi mecanisme de comunicare wireless, care vor fi folosite cu funcţii de scouting pentru rovere de pe Marte.

Avem deja câteva vehicule motorizate pe Marte, faimoasele rovere care au explorat planeta. Acum o vor face împreună cu un roi de albine. Ele se lansează de pe o platformă, unde se şi întorc pentru a se încărca. Atmosfera marţiană are o presiune scăzută: doar 0.6% din presiunea la nivelul mării de pe Terra. “Albinele” vor folosi aripile de greiere care pot genera mai uşor acolo puterea aferentă pentru a se ridica de la sol.

Lipsa de densitate a atmosferei înseamnă că propulsia se face mai uşor. Există şi un arc de torsiune la baza aripilor, care va ajuta ca energia cinetică să fie folosită în loc de combustibil extra. Albinele vor crea o reţea de senzori care interacţionează cu roverul. Marsbee e doar un concept, dar NASA îl va transforma în realitate.