NASA a primit un surplus de venituri, începe construcţia unei noi platforme de lansare a rachetelor

1
855

Unul dintre motivele pentru care progresele NASA au fost mai mici în ultimele decenii este finanţarea net mai mică decât în perioada Războiului Rece. Se pare că lucrurile reintră pe făgaşul normal, după ce administraţia Trump a alocat fonduri mai mari pentru proiectele viitoare NASA.

Publicitate

Trump a semnat o lege prin care guvernul finanţează instituţii de stat cu 1300 de miliarde de dolari. NASA primeşte fonduri foarte generoase, chiar mai mari decât cele pe care le-au cerut. Toate sub-programele sale au bani dedicaţi acum, iar surplusul s-a dus direct spre construcţia celei de-a doua platforme de lansare pentru rachete. Aveţi în acest articol imagini cu evoluţia proiectului.

350 de milioane de dolari este suma extra, necesară pentru a realiza structura respectivă. Aceasta va fi utilizată pentru lansări viitoare de la Space Launch System. Ideea este de a lansa “vehicule spaţiale” care ne vor readuce pe Lună, în spaţiu şi pe Marte. O platformă mobilă de lansare e totuşi cheia, aceasta având rolul de a transporta racheta spre Kennedy Space Center în Florida, dar servind şi ca bază de lansare.

Problema cea mare este faptul că platforma mobilă actuală NASA nu a fost gândită pentru SLS (Space Launch System). NASA trebuie să modifice o platformă creată pentru o rachetă care nici nu s-a mai lansat, Ares 1. Acel proiect trebuia să readucă omul pe Lună şi făcea parte din programul Constellation, care a fost anulat. El era înlocuit cu SLS în 2011, iar atunci s-a trecut la upgrade-ul platformei.

De abia în 2017 aflam că există probleme cu platforma: va suporta doar prima lansare a lui SLS, cea fără oameni la bord. După lansare vom vedea şi o variantă cu echipaj, dar va fi nevoie de un SLS mai mare, Block 1B. Problema e că ar fi nevoie de o perioadă de 33 de luni pentru a realiza upgrade-urile, ceea ce ar fi un decalaj prea mare între misiuni. Astfel, NASA a decis să meargă pe o singură platformă, cea nouă.

Construcţia sa ar putea muta al doilea zbor SLS în 2022 în loc de 2023. Ce e cel mai bizar e că NASA a petrecut un deceniu cheltuind 700 de milioane de dolari pentru a construi şi upgrada o platformă care va fi casată…