NASA vrea să vadă ce e la interiorul planetei Marte prin misiunea InSight

0
470

NASA e pe cai mari acum cu boostul de finanţare de la administraţia Trump, aşa că îşi permite să demareze o sumedenie de proiecte. Printre ele se numără şi InSight Mars, o misiune care va avea rolul de a analiza subteranul planetei Marte. Aflăm ce şi cum mai jos.

Publicitate ⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Sistemul implicat aici este Interior Exploration/Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport, pe scurt “InSight”. Rezultatul este un vehicul de tip lander, care va ajunge pe “Planeta Roşie” şi este prima misiune de genul care explorează adânc în interiorul planetei. InSight este de asemenea prima misiune de la Apollo încoace care reuşeşte să amplaseze un seismograf pe o altă planetă decât Terra.

NASA promite că InSight este un soi de maşină a timpului şi că va aduce informaţii despre perioada formării planetei Marte de acum 4.5 miliarde de ani. Seismograful nu este singura unealtă de la bordul lui InSight, existând multe alte instrumente de analiză şi colectare de date. Va fi studiată mantaua marţiană, miezul planetei şi oamenii de ştiinţă vor încerca să afle care sunt diferenţele faţă de Pământ.

Agenţia spaţială franceză a creat un seismograf ultra sensibil pentru a detecta curemurele. Agenţia Aerospaţială germană plusează cu o sondă termică, care se poate îngropa la 5 metri în suprafaţă şi măsoară căldura de la interiorul planetei. Aterizarea pe Marte se face în noiembrie, deci mai avem de aşteptat. În următoarea lună începe montarea vehiculului spaţial pe rachetă.