Misiunea NASA SpaceX Crew Dragon este un succes; SpaceX duce astronauţi în spaţiu

0
1474

După decolarea amânată de acum câteva zile din cauza condiţiilor meteo, iată că misiunea NASA SpaceX Crew Dragon este un succes. Racheta Falcon 9 a decolat pe 30 mai în jurul orei 22:24 din Florida, ducându-i pe astronauţii Robert Behnken şi Douglas Hurley în orbită, cu ajutorul capsulei Crew Dragon.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Aceasta decolare este o premieră: prima oară când o companie aerospaţială comercială transportă astronauţi în spaţiu. Este şi prima lansare americană în spaţiu cu pasageri umani din 2011 încoace, de când a fost închis programul Space Shuttle. Până acum SUA era nevoită de apeleze la ruşi pentru a duce astronauţi proprii pe ISS sau în alte misiuni. Falcon 9 s-a ridicat de la Launch Complex 39A, aceeaşi secţiune din baza din Florida folosită de misiunea Apollo care a ajuns pe Lună în 1969.

La 9 minute după decolare racheta s-a desprins şi a revenit pe Terra, aterizând pe o barjă oceanică numită „Of Course I Love You”. Capsula Crew Dragon (poreclită mai nou şi Endeavor) şi-a continuat drumul spre Staţia Spaţială Internaţională, cu care se va intersecta astăzi la ora 17:30. La acea oră va avea loc andocarea la Staţia Spaţială Internaţională. Aceasta se va realiza automat, fără a fi nevoie de manevre din partea echipajului.

Singurul input al astronauţilor va fi să ghideze manual capsula via touchscreen atunci când se realizează apropierea de ISS. Este mai degrabă un test de interfaţă, grosul manevrelor fiind făcute de AI. După o perioadă petrecută pe Staţie, astronauţii vor trebui să revină pe Pământ, dar nu avem încă o fereastră pentru asta. Va fi încă un test pentru capsula Crew Dragon şi modul în care rezistă la revenirea pe Terra şi arderile din atmosferă.

Include un scut termic şi 4 paraşute, deci ar trebui să revină fără probleme. Următorul zbor Crew Dragon are loc pe 30 august, ducând de această dată 4 astronauţi pe ISS. Apoi vor tot continua aceste decolări, culminând cu acea călătorie turistică în jurul Lunii, a unui miliardar japonez. În aproximativ 3-4 ani ar trebui să avem şi o nouă aselenizare şi apoi stabilirea unei baze pe Lună, pentru ca ulterior naveta Starship de la SpaceX să ducă astronauţi pe Marte.

Deocamdată Starship are probleme, după o explozie la motoare în timpul unui test de ieri.