UPDATE: Misiunea a fost amânată; A început numărătoarea inversă pentru lansarea misiunii cu astronauţi SpaceX/NASA

0
1141

UPDATE: Misiunea a fost amânată din cauza vremii. A rămas pe sâmbătă la ora 21:00, când se va încerca o nouă decolare dacă vremea este mai blândă.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Astăzi se scrie istorie şi dacă totul merge bine peste mai puţin de o oră NASA şi SpaceX vor trimite în spaţiu pentru prima oară într-o misiune comună doi astronauţi. Aceştia vor ajunge pe Staţia Spaţială Internaţională, iar decolarea ar trebui să aibă loc în Florida la ora 23:33. Puteţi urmări în clipul de mai jos transmisiunea live a pregătirilor şi decolării.

Vremea nu e chiar cea mai bună în Florida acum, cerul fiind plin de nori, dar zborul inaugural pentru Crew Dragon cu astronauţii la bord a primit undă verde. Aceasta este prima misiune NASA cu echipaj uman după un deceniu. Programul Space Shuttle era oprit în 2011, iar parteneriatul cu SpaceX deschide o nouă eră, cea a companiilor private care vor explora spaţiul. Racheta Falcon 9 va fi lansată în spaţiu, ducând capsula Crew Dragon spre Staţia Spaţială Internaţională.

La bord se vor afla astronauţii Douglas G. Hurley şi Robert L. Behnken. Ei decolează de la Kennedy Space Center din Florida. După o sumedenie de teste a venit momentul pentru proba de foc: SpaceX duce în spaţiu oameni pentru prima oară. Dacă începe brusc o furtună misiunea ar putea fi amânată în ultima clipă şi reluată sâmbătă sau duminică. Agenţia spaţială americană a plătit SpaceX cu 3 miliarde de dolari pentru a crea, construi şi opera capsula cu echipaj.

Aceasta este reutilizabilă pentru 6 zboruri. Crew Dragon poate fi comparată cu Apollo, fiind o capsulă pentru echipaj, dar mult mai modernă. Totul e pe bază de ecrane tactile şi interiorul este alb şi minimalist. Mecanismele de securitate includ paraşute, dar şi un sistem de ejecţie, astfel că Dragon se poate ejecta dacă apare o problemă cu racheta, spre deosebire de Challenger, care a explodat în 1986 după decolare. Până acum americanii depindeau de ruşi pentru a fi duşi pe Staţia Spaţială Internaţională, prin capsulele Soyuz.

La 12 minute după decolare Crew Dragon se va detaşa de rachetă pentru a zbura de una singură. Ar trebui să ajungă la Staţia Spaţială Internaţională după 19 ore. Nu se ştie încă dată revenirii pe Terra.

Dacă totul merge bine acum, următorul pas va fi un zbor turistic SpaceX în jurul lunii şi apoi o nouă aselenizare. Apoi e momentul stabilirii unei baze pe Lună, iar apoi… plecăm spre Marte! Tot acest lanţ de zboruri şi planuri depinde totuşi de misiunea de azi, deci vă invit să o urmărim cu toţii cu sufletul la gură.