Lockheed Martin prezintă o navetă spațială reutilizabilă ce poate ateriza pe planeta Marte

0
1061

Nu doar SpaceX are proiecte ce implică navete reutilizabile, ci şi giganţi ca Lockheed Martin. Aceştia au prezentat recent o navetă capabilă să aterizeze pe Marte, cu tot cu echipaj la bord şi care apoi poate fi utilizată din nou pentru zboruri.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Totul e în faza de prototip, iar proiectul ar putea fi legat de Deep Space Gateway de la NASA, care implică realizarea de medii orbitale locuibile. Suntem la aproximativ un deceniu distanţă de plecarea primelor misiuni spre Marte, iar planuri de genul ar trebui să apară tot mai des în perioada următoare. Prezentarea oficială a navetei pe care o vedeţi aici va avea loc joi, în cadrul International Astronautical Congress, din Australia.

Acest “lander” are un singur stadiu de ardere şi e complet reutilizabil. E capabil să urce şi să coboare fără probleme, folosind propulsie avansată. Primele teste vor avea loc în apropierea Lunii, în cadrul programului NextSTEP, care implică dezvoltarea unei infrastructuri necesare pentru a trimite oameni pe Marte. Tehnologia navetei Lockheed Martin are la baza vehiculul spaţial Orion.

Hidrogenul criogenic va fi folosit drept combustibil, asta pentru a anticipa o “economie bazată pe apă”, în vigoare pe Planeta Roşie. Lockheed are intenţia de a trimite pe Marte misiuni cu echipaj uman, pe o perioadă de 3 ani. Călătoria spre Marte durează între 6 şi 9 luni, iar pe planetă astronauţii vor petrece între 12 şi 18 luni. Naveta lander se poate alimenta în orbită şi poate susţine un echipaj de 4 persoane timp de 2 săptămâni, pentru a decola din nou apoi.

Intrarea în atmosfera marţiană se va realiza prin tehnica “aero braking”. Lockheed Martin a precizat că navetele sale sunt gata să efectueze şi misiuni pe Lună, dacă apare oportunitatea.

https://www.youtube.com/watch?v=lLzIZnOEI6k