China a dus primul său rover pe Marte, cu misiunea Tianwen-1, Zhurong

0
1193

China a dus primul său rover pe Marte în acest weekend, iar dispozitivul este cunoscut sub numele Zhurong. Aceasta este doar a doua ţară care aduce un astfel de vehicul pe Planeta Roşie, după SUA. Zhurong a ajuns pe Marte cu ajutorul sondei Tianwen-1 lansată de la baza Wenchang Spacecraft Launch Site din sudul Chinei, în vara lui 2020.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Media chineză a anunţat evoluţia roverului pe 14 mai, iar procesul său a fost unul anevoios şi îndelungat. Racheta pornea de pe Pământ în iulie 2020, iar orbiterul ajungea aproape de Marte în februarie. CNSA (China Naţional Space Administration) a petrecut câteva luni apoi analizând modul în care vehiculul spaţial orbita Planeta Roşie, făcând fotografii şi analizând date. Naveta pornită de pe Terra avea 3 elemente: orbiter, lander şi rover. Orbiterul a rămas în continuare în orbita planetei, iar landerul şi roverul s-au separat şi au coborât la sol la finalul săptămânii tecute.

Coborârea şi procesul de amartizare au durat în jur de 7 minute, fiind un succes în cele din urmă. Acest rover concurează cu cele americane, precum Curiosity, iar Zhurong ar trebui să aibă o durată de viaţă de 3 luni (90 de zile marţiene). E posibil să depăşească acea durată şi să opereze dincolo de acea perioadă. Printre sarcinile sale se numără colectarea de mostre de sol, analiza lor şi a apei şi gheţii de pe suprafaţă, dar şi a compoziţiei materialelor şi structurii geologice.

Pe Zhurong se află şi instrumente speciale pentru studierea planetei şi ne referim aici la două camere, magnetometru, sonde de vânt şi sunet, termometre şi barometre. Există şi o cameră multispectrală, detector al compoziţiei solului şi radar ale cărui unde trec prin pământ. Dacă toate acestea vă sună impresionant, gândiţi-vă că luna trecută americanii au operat pentru prima oară un mini elicopter pe Marte.

Între timp roverul chinez Yutu-2 e gata să fie activat pentru a explora partea întunecată a Lunii. Se află acolo din ianuarie 2019 şi a avut deja 29 de zile de activitate lunară. A intrat în standby pe 19 aprilie, fiind protejat de temperaturile extreme. Roverul de pe Lună este alimentat de energie solară şi ar trebui să intre în activitate în curând. A călătorit până acum 708 metri şi are camere panoramice, radare, spectrometru şi 6 roţi care cântăresc 150 de kilograme.