Ce mai face robotul Atlas de la Boston Dynamics? Răspuns: gimnastică! (Video)

0
905

Îmi place ca la câteva luni să mai verific ce mai face robotul Atlas de la Boston Dynamics. Nu de alta, dar de acolo o să ni se tragă apocalipsa în stil Terminator, dacă se trezeşte AI-ul. Am văzut până acum roboţii Boston Dynamics urcând scări, deschizând uşi şi fiind bătuţi măr, dar acum lucrurile devin serioase, aşa cum vedeţi mai jos.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

De această dată mişcările sunt atât de naturale şi de nesacadate că şi Nadia Comăneci ar fi mândră de gimnastica robotului Atlas. Vedem rostogoliri, salturi pe loc cu rotaţie, lumânarea, statul în mâini şi ţopăieli foarte precise. Am văzut e drept şi un video cu parkour acum câteva luni, dar şi un salt cu spatele, deci ştiam că urmează gimnastica.

Coerenţa mişcărilor şi naturaleţea lor ne sperie de fapt… Boston Dynamics se laudă cu un controller cu model predictiv, pentru a face trecerea de la o manevră la alta în mod fluid. Faptul că Atlas nu îşi pierde echilibrul nici măcar un moment şi trece de la o mişcare la alta fără ezitare este uimitor. Sunt sute sau mii de lucruri care ar putea merge prost la nivelul comunicării componentelor, al cablării, conectivităţii, semnalelor…

Totuşi ceea ce vedem aici este rezultatul a zeci de mii de ore de teste şi încercări eşuate. Până şi Boston Dynamics scrie în descriere că robotul are o rată de succes de 80% când face toate aceste mutări. Practic odată la 5 giumbuşlucuri de gen vom avea una ratată. Între timp aflaţi că şi cealaltă vedeta Boston Dynamics, robotul patruped Spot poate fi acum cumpărat.

Patrupedul a început să fie livrat spre early adopteri şi urmează o perioadă de feedback şi “test în lumea largă”. E mai degrabă un program de leasing, nu de achiziţie, dar lista e deja plină de clienţi. Nu avem un preţ clar, dar circula sume de zeci de mii de dolari deja. În general primii clienţi vor fi unii din lumea tech, dorind să personalizeze chiar ei comenzile robotului şi au acces şi la codurile de pe GitHub. Probabil o să vedem robotul servind cocktailuri la vreo nuntă în Silicon Valley… serialul, sau zona tech reală.