Windows 10X este mai important decât am crede; Dă o nouă şansă interfeţelor de terminale mobile de la Microsoft

0
4836

Microsoft a avut un eveniment axat pe Surface pe 2 octombrie, acolo unde a prezentat telefonul său cu două ecrane Surface Duo, dar şi o tabletă cu două display-uri. Aceasta din urmă va inaugura o platformă inedită numită Windows 10X, care a fost menţionată doar în treacăt la eveniment, dar este detaliată astăzi.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

De această dată avem de-a face cu o scăpare care pare să vorbească despre un viitor mai mobil pentru Microsoft decât am fi crezut. Zvonacul WalkingCat a descoperit o serie de documente care detaliau interfaţa lui Windows 10X, un OS gândit pentru terminalele cu ecrane duale şi pentru pliabile. Din ce ştiu el scapă de meniul Start clasic, dar şi de tile-urile de acolo.

Noua scăpare arată că va fi un hibrid între o interfaţă tradiţională de desktop şi una de tabletă sau telefon mobil. Taskbar-ul va include un icon pentru aplicaţiile pornite recent, în stil iPadOS spre exemplu. Zona Quick Settings are două niveluri de detalii, lucru inspirat de bara status din Android. Se pare şi că odată ce activăm un terminal şi îl pornim din standby trecem direct la autentificare, fără să glisăm vreo fereastră cu fundal foto.

Aceleaşi documente menţionează şi că Windows 10X nu e gândit doar pentru tablete, ci şi pentru telefoane, laptopuri şi desktopuri. Putem avea un taskbar aliniat la stânga, iconuri extra pe taskbar şi alte modificări de gen (depinde de terminalul folosit). Miezul experienţei rămâne totuşi Windows, cu suport pentru aplicaţii executabile, dar şi pentru cele din Windows Store. Practic singurele modificări sunt la taskbar, meniu start şi Quick Settings plus lockscreen.

Meniul Start a fost înlocuit cu un Launcher care include o bară de căutare sus, o grilă cu aplicaţii şi site-uri şi recomandări jos. Aflăm mai multe în 2020 când se lansează platforma, dar mie mi se pare că Microsoft nu a abandonat de tot ambiţiile legate de OS-uri pentru terminale mobile.