Vehiculul spaţial turistic Virgin Galactic VSS Unity îşi aprinde motoarele şi are un zbor de succes

0
2009

Chiar dacă SpaceX e cel mai popular nume din cursa spaţială în acest moment şi rivalii fac mutări importante. Spre exemplu Virgin Galactic a avut un zbor de succes al navetei VSS Unity, menită pentru a transporta turişti în spaţiu.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acesta este un “avion spaţial supersonic”, iar VSS Unity a fost prezentat cu 2 ani în urmă. Lansarea s-a făcut la peste 15 kilometri altitudine de pe un alt vehicul special. Motorul lui VSS Unity a pornit timp de 30 secunde şi a dus naveta la 1.87 Mach şi o altitudine de 25 de kilometri. De această dată zborul a fost un succes, după ce varianta precedentă a avionului spaţial supersonic, SpaceShipTwo s-a prăbuşit cu 4 ani în urmă, iar pilotul a murit.

VSS Unity a fost construit la comandă de către The Spaceship Company special pentru Virgin Galactic. Nava a decolat pentru zborul de test ieri în deşertul Mojave, California, cu 2 piloţi la bord. Temerarii se numesc Dave Mackay şi Mark Stucky, care au dus avionul la un nivel supersonic de viteză. Acest test a arătat că motorul e perfect funcţional şi propulsia merge fără cusur.

Au fost obţinute şi date de telemetrie şi de performanţă pentru avion. Următoarea fază este un zbor mai lung de 30 de secunde şi transportul unor încărcături mai grele. Vă recomand să priviţi fascinantul clip YouTube de mai jos cu detaşarea lui Unity de pe avionul care îl purta spre înălţimea de test.