Vaci cu căşti VR pentru producţie de lapte sporită; Nici Petre Daea n-ar fi gândit-o pe asta!

0
469

O ştire cu vaci s-a viralizat în ultimele 24 de ore şi nu, nu e vorba despre cele româneşti, ci de unele din Rusia. Aparent vacile care poartă căşti VR ar da lapte mai bun şi mai mult şi sunt mai fericite pe “câmpiile virtuale”.

Publicitate

Uriaşa problemă a agriculturii secolului 21 e faptul că animalele sunt ţinute în spaţii închise, înghesuite şi trăiesc o viaţă stresată. Multe nici nu văd câmpiile în toată viaţa lor scurtă. Soluţia vine de la fermierii din zona Moscovei, care au ataşat căşti de realitate virtuală modificate pe necuvântătoarele pătate. Scopul a fost de a le îmbunătăţi starea de spirit şi a le îmbunătăţi şi producţia de lapte.

Simularea din VR le prezintă un câmp uriaş pe o vreme însorită. Culorile au fost adaptate pentru percepţia animalelor, iar căştile au fost lărgite pentru craniile lor uriaşe. Primul test a indicat faptul că anxietatea vacilor a scăzut şi starea lor de spirit e mai bună. Deocamdată nu avem informaţii despre sporirea producţiei de lapte sau îmbunătăţirea calităţii laptelui. E totuşi studiată intens ideea de “carnea mai bună la gust dacă animalul nu e stresat” şi prin permutare logică şi laptele animalului ar avea gust mai bun dacă animalul nu duduie de hormoni ai stresului (cortizol).

O soluţie de bun simţ ar fi să mai scoţi vacile pe afară, în loc să le cumperi căşti VR. Ne gândim şi la consumul de baterie, inevitabilele smuciri ale animalului şi 1000 de alte probleme ce pot apărea. Ca să nu mai vorbim de şocul trecerii de la cască la realitatea cea tristă. Personal apreciez că există măcar o autoritate căreia îi pasă de cum se simt vacile din uriaşele întreprinderi de exploatare bovină.

Ştim că unii fermieri care cresc vită cu carne premium mângâie vacile, le pun lumină specială şi muzica. Nu râdeţi, e vorba despre vita Wagyu sau Kobe.